Home

Achtergrond

Aftrap onderhandeling EU en Australië en Nieuw-Zeeland

De Europese Commissie kan gaan onderhandelen met Australië en Nieuw-Zeeland over nieuwe handelsakkoorden.

De Europese Raad van ministers heeft daarvoor op 22 mei toestemming gegeven tijdens een bijeenkomst in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Basis voor de onderhandelingen zijn mandaten die in september 2017 zijn overeengekomen. Die mandaten zijn met name gericht op het beschermen van kwetsbare sectoren zoals landbouw, door de voordelen van marktopening optimaal te benutten zonder nadeel voor plaatselijke producenten. Het doel is niet het volledig vrijlaten van de handel in landbouwproducten, daarvoor komt een specifieke regeling.

Handelsbelemmeringen wegnemen

De handelsovereenkomsten met beide landen moeten in de eerste plaats bestaande handelsbelemmeringen verder wegnemen, douanerechten op goederen afschaffen, en een betere toegang tot diensten en overheidsopdrachten in Australië en Nieuw-Zeeland bieden. De sectoren die waarschijnlijk het meest baat zullen hebben bij de overeenkomsten zijn gemotoriseerde apparatuur, machines, chemicaliën, verwerkte voedingsmiddelen en diensten.

Op twee na grootste handelspartner

De EU is de op twee na grootste handelspartner van Australië. In 2017 bedroeg de jaarlijkse bilaterale handel meer dan € 47,7 miljard, met een positieve handelsbalans van ruim € 21 miljard voor de EU. De EU voert hoofdzakelijk afgewerkte producten uit naar Australië, terwijl Australië vooral minerale grondstoffen en landbouwproducten naar de EU uitvoert.

Nieuw-Zeeland

In 2017 bedroeg de handel tussen de EU en Nieuw-Zeeland ruim € 8,7 miljard, en de EU is na Australië de grootste handelspartner van Nieuw-Zeeland. De uitvoer van Nieuw-Zeeland naar de EU wordt gedomineerd door landbouwproducten, terwijl de EU naar Nieuw-Zeeland vooral afgewerkte en industriële producten uitvoert. De EU had in 2017 met Nieuw-Zeeland een positieve handelsbalans van € 1,9 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.