Home

Achtergrond 1 reactie

Titel verandert niets aan de strategie

Frambozen- en aardbeienkweker Peter van der Avoird in Bavel werd vorige week uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer 2018. Daarnaast won hij ook nog eens de publieksprijs. Toch blijft Peter nuchter. Zijn prijzengeld wordt besteed aan agrarische activiteiten in Afrika.

Lees: Ideële bestemming voor prijzengeld

Je kunt veel van frambozen- en aardbeienkweker Peter van der Avoird zeggen, maar niet dat hij te koop loopt met zijn titel Agrarisch Ondernemer 2018. Een kleine week na het binnenhalen van deze prijs, in combinatie met de publieksprijs, is er op de hoofdvestiging van Van der Avoird Trayplant in Bavel niets te zien van uitingen van feestvreugde. Het is ‘business as usual’ voor de kweker die in zijn werkkleren komt binnenlopen. “Het is een hele drukke tijd voor ons, zelfs op tweede paasdag hebben we hier gewerkt.”
Artikel gaat verder onder film.

Winst gevierd

Toch heeft Van der Avoird, samen met een dertigtal medewerkers, die meegereisd waren naar de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het Jaar in Theater Figi in Zeist, wel degelijk de dubbele winst gevierd. Van der Avoird: “We zijn naar afloop met z’n allen naar een restaurant in Zeist geweest. Dat zouden we ook hebben gedaan als we niet gewonnen hadden. Volgens een paar mensen op het bedrijf waren daar geweldig goede spareribs te krijgen. Dat bleek inderdaad zo te zijn, het was inderdaad heerlijk.”
Artikel gaat verder onder de foto.

De vlaggen hangen uit bij Van der Avoird Trayplant, niet omdat ze Agrarisch Ondernemer 2018 zijn, maar gewoon omdat ze er altijd hangen. - Foto's: Koos Groenewold
De vlaggen hangen uit bij Van der Avoird Trayplant, niet omdat ze Agrarisch Ondernemer 2018 zijn, maar gewoon omdat ze er altijd hangen. - Foto's: Koos Groenewold

Media-aandacht

Daarnaast stroomden er vele felicitaties binnen op het bedrijf. “We hebben ook aardig wat bloemen mogen ontvangen en hebben al verschillende taarten gekregen. Het is heel leuk zoals mensen met ons meeleven.” Daarnaast werd Peter, gelijk nadat bekend was dat hij de titel had gewonnen, een aantal keren benaderd voor interviews. “Ook ben ik in de afgelopen week al verschillende keren op de foto gezet.”

Niet zelf opgegeven

Het was overigens helemaal niet zijn eigen idee om zich aan te melden voor de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Peter is wel heel tevreden met zijn kwekerij maar had er zelf nooit bij stilgestaan zich op te geven voor een dergelijk evenement. “Het was een vakjournalist die in de afgelopen jaren regelmatig op ons bedrijf kwam die vond dat we ons kandidaat moesten stellen voor die verkiezing. Volgens hem hebben wij hier zo’n mooi en breed opgezet, goed draaiend bedrijf dat in aanmerking zou kunnen komen voor de titel. Met dat eerste vond ik dat hij gelijk heeft, dus hebben we de stap maar gezet. Uiteindelijk met een geweldig resultaat.”

‘Ik zie het vooral ook als een mooi platform om de sector in de kijker te zetten’

Volgens Peter van der Avoird is de opzet van de Agrarisch Ondernemer een mooi initiatief. “Ik zie het vooral ook als een mooi platform om de sector in de kijker te zetten. En dan niet alleen mijn eigen bedrijf, maar echt de hele sector. We moeten het uitdragen.”

Artikel gaat verder onder de foto.

Tijdens de presentaties van de vijf genomineerden wist Peter van der Avoirdt dagvoorzitter Helga van Leur gemakkelijk aan het lachen te krijgen.
Tijdens de presentaties van de vijf genomineerden wist Peter van der Avoirdt dagvoorzitter Helga van Leur gemakkelijk aan het lachen te krijgen.

Omgeving betrekken bij bedrijf

Op de winst van de juryprijs had Peter gehoopt, maar de winst van de publieksprijs kwam voor hem als een volledige verrassing. “Er waren medegenomineerden waarvan ik dacht dat ze veel meer kans zouden maken op de publieksprijs. Ik ben wel nieuwsgierig hoe dat is gegaan.”

Toch heeft Van der Avoird wel een idee waarom hij bijna een derde van de stemmen heeft gewonnen.

‘Wij zijn een open bedrijf’

“Volgens mij worden plantenkwekers wel gewaardeerd. Ik merk dat hier in het dorp wel. Ik betrek de omgeving ook bij ontwikkelingen van mijn bedrijf en sta open voor ideeën van anderen. Wij zijn ook een open bedrijf, we zijn niet achter grote kille stalen hekwerken weggestopt. Voor ons bedrijf hier in Bavel staat een heg en aan de achterzijde hebben we gekozen voor mooie oude houten poorten. Dat past veel beter bij het prachtige oude weggetje dat achter langs ons bedrijf loopt. Het zorgt dat we een open uitstraling hebben als bedrijf.”

Wat volgens de plantenkweker ook meespeelt, is dat hij zijn bedrijf openstelt voor velerlei excursies. “We hebben in 2017 zeker duizend mensen op excursie gehad, dat heeft ook vast stemmen opgeleverd.”

Artikel gaat verder onder de foto.

Duizenden en duizenden van deze frambozenplanten vullen de oppervlakte in een van de kassen.
Duizenden en duizenden van deze frambozenplanten vullen de oppervlakte in een van de kassen.

Wat de titelwinst voor zijn bedrijf gaat betekenen, vindt Peter moeilijk in te schatten. “Ik zie het meer als een bevestiging dat we goed bezig zijn. De titel gaat onze strategie niet veranderen, maar er gebeuren ongetwijfeld nog dingen waar ik niet op gerekend heb.” Over één ding is Van der Avoird duidelijk: zijn bedrijf zal door het behalen van de titel niet sneller gaan groeien. “We groeien elk jaar zo’n 10 tot 15%, maar we zeggen ook vaak nee. De groei die klanten soms van ons vragen, pakken we niet op. We hebben een visie en daar houden we ons aan.”

Ideële bestemming voor prijzengeld

Met het winnen van zowel de juryprijs en de publieksprijs heeft Peter van der Avoird een aardig bedrag gewonnen. De juryprijs is € 12.500 en de publieksprijs € 2.500.

Dat totaalbedrag van € 15.000 gaat de frambozen- en aardbeienkweker niet steken in zijn eigen bedrijf, maar het gaat grotendeels naar de agrarische activiteiten van zijn oom in Afrika. “Mijn oom is missionaris, maar als je hem bezig ziet, is hij eigenlijk gewoon een boer. Hij doet veel agrarische projecten. Die steun voor zijn activiteiten kan hij goed gebruiken. Ik heb hem ook meteen gemaild nadat we de winnaar bleken. Hij is bijvoorbeeld nu op een boerenbedrijf bezig waar er geen geld is om een put te slaan. Ook het omheinen vergt veel geld. De omheining is trouwens in Afrika duurder dan de hectare waar het om heen staat.”

Vol trots toont kweker Peter van der Avoird de beide cheques die behoren het winnen van de juryprijs en de publieksprijs die hij samen met zijn medewerkers heeft gewonnen.
Vol trots toont kweker Peter van der Avoird de beide cheques die behoren het winnen van de juryprijs en de publieksprijs die hij samen met zijn medewerkers heeft gewonnen.

Ook al gaat het grootste gedeelte van de prijzenpot naar Afrika, Van der Avoird vergeet niet om zijn personeel mee te laten delen in de feestvreugde. “We gaan zeker nog wel een feestje organiseren om dit te vieren. Ik weet nog niet wanneer, maar dat komt goed.”

Jury: ‘Machinekamer van fruitteelt’

Het juryrapport over de kwekerij is lovend. ‘Van der Avoird Trayplant is een prachtige loot aan Uitgangsmateriaal NL. Peter van der Avoird heeft in 15 jaar een bloeiend bedrijf in kweekmateriaal voor framboos en aardbei opgezet. Hij behoort tot de marktleiders in Europa.

Peter van der Avoird ontwikkelde een eigen techniek om framboos en aardbei via trayplanten te vermeerderen. Het betekent een enorme efficiëncy-slag. Hij heeft licenties voor vermeerdering van toonaangevende rassen.

Peter van der Avoird is dé ondernemer op het bedrijf, maar hij betrekt zijn mensen er nadrukkelijk bij. In zijn opzet vormen gemotiveerde mensen de pijler van het bedrijf. Het bedrijfsresultaat is een teamresultaat. Ook in de omgeving hecht hij aan een license to produce.

Van der Avoird Trayplant is innovatief en een voorloper op terrein van bedrijfsvoering. De financiële kengetallen klinken als een klok. In de opzet tellen lessen uit een mislukt Spaans avontuur. Hij ziet nog volop kansen voor de toekomst, maar stapt daar pas in als zijn team er klaar voor is.’

Eén reactie

  • kemp01

    gefeliciteerd

Of registreer je om te kunnen reageren.