Home

Achtergrond 14 reacties

Dit mobiele boerenbedrijf heeft geen eigen grond

De Mobiele Gaard heet het boerenbedrijf van Stefan Hanstede en Els Hegger. Ze produceren voedsel op percelen van particulieren die sympathie hebben voor hun filosofie. De eigenaren ontvangen hun ‘huur’ in natura. “Je kunt in dit land prima boeren zonder grond”, zegt Hanstede.

Geen twijfel over mogelijk, in Nederland kun je boer worden zonder dat je ouders een agrarisch bedrijf hebben. “Je kunt dat prachtige vak zelfs uitoefenen zonder grond te bezitten of te pachten. Kom hier maar kijken”, zegt Stefan Hanstede (52) in het Gelderse Lochem van De Mobiele Gaard.

Het klinkt allemaal even simpel als doeltreffend. Hij maakt afspraken met particulieren die een stuk grond in bezit hebben, maar zelf niet goed weten wat ze daarmee aan moeten. Hanstede overlegt met de eigenaar, ze maken samen een plan voor het toekomstig grondgebruik en vervolgens gaat hij aan de slag.
Lees verder onder de foto

Stefan Hanstede: "Wij bewijzen dat je in dit land kunt boeren zonder dat je ouders dat zijn."- Foto: Hans Prinsen
Stefan Hanstede: "Wij bewijzen dat je in dit land kunt boeren zonder dat je ouders dat zijn."- Foto: Hans Prinsen

Geen boerenzoon of -dochter, geen geld voor eigen grond

Dat doet Hanstede trouwens samen met Els Hegger. Hanstede en Hegger hadden 2 jaar geleden dezelfde droom: boer worden. Ze zijn geen boerenzoon of -dochter en hebben ook onvoldoende geld om grond te kopen. Ze kwamen elkaar toevallig tegen en zijn vervolgens gewoon aan de slag gegaan.

De ene na de andere grondeigenaar meldde zich. Ook uit andere delen van het land, soms op grote afstand van de Achterhoek. Els en Stefan doen hier niets mee. De kansen liggen er voor een ander die dit op wil pakken.

Er is grond zat en de eigenaren vinden het prachtig als hun land op zinnige manier wordt gebruikt, weet hij inmiddels. Vandaar dat ze een cursus gaan geven, de cursus Boeren zonder land. Hanstede is ervan overtuigd, er lopen meer mensen rond zoals hijzelf met de droom om ooit boer te worden, maar niet wetend hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.

Vleesvarkens en leghennen rouleren over locaties

De Mobiele Gaard heet het bedrijf van Hanstede en Hegger. Inmiddels hebben ze 18 hectare in gebruik op 7 locaties in de omgeving van Lochem. Ze hebben vleesvarkens en leghennen, de dieren rouleren over verschillende locaties; op een ander perceel hebben ze een voedselbos aangelegd en weer op een andere plek telen ze groenten op 6.000 vierkante meter. Alle producten worden lokaal afgezet; het grootste deel via hun winkel in het dorp Zwiep.

De varkens leven zoals ze dat in de vrije natuur zouden doen. Als ze 1,5 jaar oud zijn, worden ze geslacht. In het bosperceel staat een schuilhut. Die wordt op een platte kar gezet als de varkens naar een ander stuk grond gaan. Vandaar ook de naam, Mobiele Gaard. Gaard is een ander woord voor lusthof, want dat is wat Hanstede altijd voor ogen heeft als hij samen met de grondeigenaar een plan maakt voor het gebruik.

Zijn beide opa’s waren boer in Twente. Een paar koeien, wat varkens, graan en aardappelen, op een paar hectare grond. “Daar was ik vroeger vaak. Die prachtige jeugdervaringen ben ik nooit vergeten. Mijn leven ging een andere kant op, maar ik heb er altijd naar terug verlangd. En nu teer ik nog steeds voor een deel op de kennis die ik toen heb opgedaan. Varkens slachten bijvoorbeeld, dat heb ik van mijn opa geleerd.”

Het gaat deze mensen helemaal niet om geld, ze vinden het leuk als wij hun grond bewerken

Aan de grondeigenaren hoeft hij geen pacht te betalen. “Het gaat deze mensen helemaal niet om geld, ze vinden het leuk als wij hun grond bewerken. Ze praten erover mee, wij houden rekening met hun wensen en als dank ontvangen ze jaarlijks 10% van de opbrengst in natura. In de vorm van vlees, walnoten of prei.”

Gangbare boeren vragen wel eens of ze van hun mobiele boerderij kunnen bestaan. Hij kan ze geruststellen, dat lukt. “Dat komt onder meer omdat wij nauwelijks hoeven te investeren. Onze grootste investering is die in een transportbus. Ging om € 4.000. Wij hikken dus niet aan tegen hoge rentelasten.”
Lees verder onder het Facebook-bericht

Hij is op-en-top boer. “Natuurlijk ben ik dat. Wij produceren voedsel en doen dat inmiddels voor veel mensen in deze regio. Zo’n 250 vaste klanten kopen ons varkensvlees en in het zomerseizoen consumeren 70 gezinnen onze groenten. Het is geen vetpot, maar wij kunnen er van bestaan. En we worden er gelukkig van.”

Hanstede en Hegger willen hun ervaringen doorgeven, hun enthousiasme delen. Hun boodschap? “Als je wilt boeren, dan kan dat in dit land zonder eigen grond. Niet dralen, breng je droom in praktijk.”

Laatste reacties

 • Alco

  Mooi initiatief en ook voor mensen met een PGB een zeer goede dagbesteding.

 • 306lsa

  Echt heel leuk en origineel ☺

 • Peerke1

  Doet me denken aan die goeien auwen tijd!!! Vrijheid Blijheid. Leuk leuk.

 • 8911077012

  heeel mooi richt de hele voedsel voorziening voor nederland maar in op deze manier
  praten we over 5 jaar verder

 • Flepke

  Klinkt een beetje als......Profiteur.....
  Vraag me af of alles aan de regels voldoet waar echte boeren mee te maken hebben.
  Ach ja de rattenvanger in de omgeving zal het in ieder geval niet erg vinden en het is ver van mijn bedrijf dus ik wens je het beste

 • johnjansen521@hotmail.com

  Is een goed bericht voor Toekomstboeren!

 • Gradje 1966

  Als ze er een gezin van moeten onderhouden zouden ze wel anders praten

 • farmerbn

  Vraag me ook af of alles zwart gaat of dat er een btw-boekhouding is. Ook regels voor het houden van varkens en pluimvee moeten gevolgd worden. Ik gun deze mensen het allerbeste maar als ze niet aan alle regels voldoen moeten ze niet zeggen dat het allemaal zo makkelijk gaat. Dus Van Cooten moet even doorvragen. Ook hier zie je weer dat adviseren en en cursussen geven weer makkelijker geld brengt dan het gewone zwoegen op het land.

 • Tuig

  Wat een zeurzakken weer, laat die mensen toch. Vind het mooi bedacht. Veel succes .

 • Alco

  Wat is dat toch met die mensen die alleen maar op de negatieve reacties reageren tuig?
  Iedereen mag toch vrij zijn gedachte uiten?

 • farmerbn

  @tuig; ik vind het ook super (goed bedacht) en wens ze veel succes maar doe het volgens de regels en zo niet geef niet af aan boeren die wel volgens de regels (moeten) werken. Deze discussie was niet nodig geweest als Van Cooten wat duidelijker was geweest.

 • veldzicht

  Je kan alles wel boerenbedrijf noemen.mensen die op een gratis stukje grond wat lopen aan te klooien en heel links N.L. staat er natuurlijk weer bij te kwijlen. En die 44 medewerkers krijgen die geen uitkering of worden die ook uit het "boerenbedrijf "betaald ?

 • Tuig

  Veldzicht, volgens mij zijn die 44 medewerksters de kippen op de foto. Waar staat dat ze niet volgens de regels werken farmerbn?

 • farmerbn

  Eens met veldzicht. Hoeveel omzet maakt dat boerenbedrijf van die man? Als je weet hoeveel regels een varkensboer heeft en daar komen de regels van een kippenboer nog bij. Bloedtappen, periodiek veeartsbezoek, kadaverton, oornummers, mestboekhouding , verplichte entingen , vervoerbewijzen enz. Lijkt mij stug als dat allemaal in orde is. Als hobbyboeren hiervoor vrijstellingen hebben is het een hobbyboerderij en geen gangbaar bedrijf.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.