Home

Achtergrond 2 reacties

Droogtefonds voor Australische boeren

Australische boeren zuchten onder aanhoudende droogte. De oogst is gedecimeerd. De regering lanceert een speciaal droogtefonds met miljoenen aan steun.

De Australische regering steekt 5 miljard Australische dollar (€ 3,16 miljard) in een noodfonds voor boeren, die in gebieden met ernstige droogte leven. Premier Scott Morrison maakte bekend dat dankzij dit droogtefonds vanaf 2020 jaarlijks ruim € 63 miljoen vrijkomt. Dat geld steekt Canberra (Naast hoofdstad van Australië ook de plaats waar het parlement zetelt. red.) in onder meer waterinfrastructuur, directe steun aan boeren en onderzoek. De oppositie vindt dat er nog te weinig duidelijk is. Een labor-woordvoerder spreekt van boekhoudkundige trucs en een gebrek aan details.

Benefiet concert

Australië leeft mee met de boeren die lijden onder de droogte. Onlangs werd in de plaats Tamworth een grootschalig benefiet popfestival gehouden voor de boerenorganisatie Rural Aid. Daar traden onder meer de muzikanten John Farnham, Daryl Braithwaite, Guy Sebastian, Jon Stevens, Andrew Farriss van INXS, en de Veronicas op. Dat leverde bijna € 2 miljoen op.

Ook de regering neemt nu een extra stap. Premier Morrison lanceerde het droogtefonds tijdens een zogeheten Droogte Conferentie in Canberra. Het fonds moet steun bieden aan boeren en kleine gemeenschappen op het Australische platteland bij toekomstige perioden van droogte. In eerste instantie stopt Canberra € 2,46 miljard in het fonds. In de komende 10 jaar volgt de rest.

Veel van de maatregelen die Canberra wil nemen, hebben als doel de hete en vooral droge perioden in Australië beter op te vangen. Het fonds biedt straks bijvoorbeeld een bijdrage aan projecten die helpen beter gebruik te maken van het beschikbare water, bijvoorbeeld door nieuwe technologie. Zo krijgen boeren binnenkort 25% van hun kosten voor waterinfrastructuur vergoed.

Veehouders in Nieuw-Zuid-Wales voeren hun vee bij. Deze foto is van september. SIndsdien is er wel wat regen gevallen hier en daar, maar vooral voor de graanoogst heeft dat weinig kunnen doen. - Foto: AFP
Veehouders in Nieuw-Zuid-Wales voeren hun vee bij. Deze foto is van september. SIndsdien is er wel wat regen gevallen hier en daar, maar vooral voor de graanoogst heeft dat weinig kunnen doen. - Foto: AFP

Canberra geeft verder het bestaande Droogte Gemeenten Programma er ruim € 47 miljoen bij. Binnen dit programma kunnen 81 gemeenten tot € 630.000 aan subsidie krijgen voor droogteprojecten. Er is via dit programma € 9,7 miljoen beschikbaar voor de geestelijke gezondheidszorg in de getroffen gebieden en nog eens € 7 miljoen voor netwerken op het gebied van gezondheidszorg. Bovendien gaat € 19 miljoen naar netwerken die steun verlenen aan boeren waar 10.000 gezinnen gebruik van maken.

10 jaar droogte

De toezegging van het fonds en het geld voor instellingen en netwerken helpen de boerengezinnen in de staat Queensland weinig, meent premier Annastacia Palaszczuk van Queensland. Na een droogte van 10 jaar is sneller hulp nodig, aldus de premier. “Veel mensen lijden onder de aanhoudende droogte”, zei ze tijdens een persconferentie. “Ze hebben het nu moeilijk. Daarom moet Canberra nu met geld over de brug komen om deze boeren te helpen.”

De landelijke oppositiepartij labor heeft eveneens forse kritiek. Volgens woordvoerder Joel Fitzgibbon is er een gebrek aan detail over de uiteindelijke bestemming van het geld. “Dit is gewoon een boekhoudkundige truc die weer mooie krantenkoppen op moet leveren voor deze regering”, beklemtoonde hij tegenover journalisten. “Het is grotendeels nepgeld tot duidelijk is waar het precies naartoe gaat.”

Wij kunnen ons niet veroorloven om steeds maar weer te reageren op noodsituaties

Landbouwminister David Littleproud van Australië zegt dat de kritiek op de plannen niet meer zijn dan een ‘politiek spelletje’. “Er ligt nu al 1,8 miljard dollar (€ 1,14 miljard) via ons budget op tafel om boeren in droogte-gebieden te helpen”, benadrukte hij.

President Fiona Simson van belangenorganisatie de National Farmers’ Federation reageert voorzichtig positief. Natuurlijk is steun aan boeren belangrijk, maar boeren zijn uiteindelijk beter gediend met een meer integrale aanpak, geeft zij aan.

Simson: “Wij kunnen ons niet veroorloven om steeds maar weer te reageren op noodsituaties. We moeten onze weerstand opbouwen in de gemeenschappen en bij bij boeren om de gevaren voor te zijn.” Volgens Simson zet Canberra met het droogtefonds een stap in de goede richting.

Winteroogst in 10 jaar niet zo slecht geweest

Australië heeft dit jaar een uitzonderlijk slechte winteroogst. Analisten menen dat het in 10 jaar niet zo beroerd is geweest. De belabberde resultaten hebben vooral te maken met droogte. De graanoogst krimpt met 23% ten opzichte van het vorig seizoen. Een en ander blijkt uit een rapport van Rabobank.

Het heeft eindelijk wat geregend down under in de maanden oktober en november. Maar die neerslag komt helaas te laat voor de meeste gebieden met akkerbouw. Analisten voorspellen een bijzonder slecht jaar. Ook nachtvorsten hebben bijgedragen aan de negatieve resultaten.

Soms de helft minder

De opbrengst van de graanoogst is gemiddeld bijna een kwart minder dan normaal en komt volgens het rapport uit 29,3 miljoen ton. Voor grote gebieden in de oostelijk staten is helemaal geen opbrengst. Waar wel geoogst is, daalt de opbrengst gemiddeld met 30% tot 50%, aldus het rapport. De resultaten doen veel denken aan de zogeheten ‘millennium droogte’ van bijna 20 jaar geleden.

De staat Queensland heeft te maken met een gemiddelde opbrengstderving van 51%

In de regio’s Noord- en Centraal-Nieuw-Zuid-Wales duikt de tarweopbrengst met 60% naar beneden. De oogst van peulvruchten is naar verwachting zelfs 80% kleiner dan vorig seizoen. In deze staat is de gemiddelde krimp van de graanoogst 51%, tot een totaal van 3,2 miljoen ton.

Goede resultaten uit de staat West-Australië voorkomen dat het totaal in het land dit jaar net zo slecht is als 20 jaar geleden. In deze staat neemt de winteroogst van graan juist met 3% toe, tot een totaal van 15 miljoen ton. De staat Queensland heeft te maken met een gemiddelde opbrengstderving van 51% tot 0,7 miljoen ton.

Export lijdt eronder

De staat Victoria kan naar verwachting een afname van 42% noteren, met een oogst van 4,4 miljoen ton. Victoria worstelde met te weinig regenval tijdens sommige periodes en veel nachtvorst in de laatste 6 weken. Dat heeft de vooruitzichten fors gedempt, meldt Rabobank.

Een trein wordt geladen met tarwe. In sommige delen van Australië levert de graanoogst een kwart minder op dan gebruikelijk. - Foto: Reuters
Een trein wordt geladen met tarwe. In sommige delen van Australië levert de graanoogst een kwart minder op dan gebruikelijk. - Foto: Reuters

Zuid-Australië doet het naar verhouding iets beter, met een gemiddelde opbrengstdaling in de winteroogst van 16% tot 5,8 miljoen ton. Daar is het beeld sterk wisselend. Sommige regio’s kregen langdurige droge perioden, terwijl andere gebieden, zoals het schiereiland Yorke, condities hadden die boven verwachting uitpakten.

In de staat Nieuw-Zuid-Wales zal de gemiddelde oogstopbrengst aan tarwe 58% kleiner zijn. Er is zelfs sprake van een krimp van 72% als de opbrengst van 1,9 miljoen ton in deze staat wordt vergeleken met het gemiddelde over de afgelopen 5 jaar.

De prijzen zijn tot recordhoogte gestegen op bijna alle veilingen

Rabobank benadrukt dat de export van graan zwaar te lijden heeft onder de slechte oogst. De uitvoer neemt met 50% af in vergelijking met vorig seizoen, tot 13,9 miljoen ton. Voor de export van tarwe geldt een afname van 50% en voor gerst voorziet Rabobank een krimp van 48%. Voor koolzaad komt de exportdaling uit op 41%.

Recordprijzen

Toch is er nog een kleine troost voor de boeren down under. De fors kleinere oogstopbrengst gaat gecombineerd met een voortdurend sterke vraag naar granen in de door droogte getroffen gebieden in de oostelijke staten. Deze combinatie zorgt voor recordprijzen voor Australische granen. En die prijzen zullen tot ver in 2019 worden genoteerd, voorspelt Rabobank.

“We zien dat tekorten dreigen te ontstaan in de graanvoorraden”, zegt analist Wes Lefroy van Rabobank. “De prijzen zijn tot recordhoogte gestegen op bijna alle veilingen.” Toch benadrukt Lefroy dat dit de boeren in de zwaarst getroffen gebieden niet tot nauwelijks compenseert voor hun verliezen.

Laatste reacties

  • el

    Bad situation, down under!

  • farmerbn

    Ken een boer daar die alleen een beetje graan oogst om volgend seizoen zijn zaaizaad te hebben. De rest van de duizenden hectares zijn de oogstkosten niet waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.