Home

Achtergrond 1 reactielaatste update:27 okt 2018

Wim Kok passeerde landbouwminister als hij dat wilde

Over Wim Kok is de afgelopen week veel geschreven, nadat de oud-premier afgelopen weekeinde op 80-jarige leeftijd overleed.

Als lid van het kabinet-Lubbers was Kok betrokken bij de soap rond de benoeming van een nieuwe staatssecretaris op het ministerie van Landbouw. De gedoodverfde kandidaat was CDA’er René van der Linden. Premier Lubbers en Kok (minister van Financiën) hadden daarover al gesproken. Maar voor de Limburgse PvdA-fractievoorzitter Thijs Wöltgens was de benoeming van Van der Linden niet acceptabel, vanwege diens verleden als afgetreden staatssecretaris. Kok had ook zijn twijfels, vertelde Lubbers destijds aan NRC: “Kok zei tegen mij: ik blijf buitengewone aarzelingen houden tegen de persoon. Toen ik vroeg of het echt niet kon, zei de vicepremier: dat wil ik niet gezegd hebben.” Toen Van der Linden in de gaten kreeg dat er bezwaren waren tegen zijn benoeming, trok hij zich terug.

Een minister van landbouw hoefde echt niet per se ingewerkt te zijn op het vakgebied van zijn ministerie

Afgelopen met hegemonie CDA

Kok gaf leiding aan twee Paarse kabinetten van PvdA, VVD en D66 in de laatste jaren van de vorige eeuw tot begin deze eeuw. Met de komst van Kok was het afgelopen met de hegemonie van het CDA op het departement van Landbouw. CDA’er Piet Bukman, ooit gepokt en gemazeld binnen de Christelijke Boeren- en Tuinders Bond moest het bastion aan de Bezuidenhoutseweg, waar het ministerie van oudsher gevestigd was, overgeven aan Jozias van Aartsen, een VVD’er die hoegenaamd niets van landbouw wist. Kok verdedigde de kersverse minister van Landbouw. Een minister van landbouw hoefde echt niet per se ingewerkt te zijn op het vakgebied van zijn ministerie, zei Kok. Van Aartsen kreeg te maken met ernstige crises: de uitbraak van varkenspest liet diepe sporen na, waarvan de littekens nog altijd irriteren.

Premier Kok en minister Brinkhorst worden toegesproken in het regionaal crisiscentrum in de Generaal Kootkazerne in Stroe, tijdens de bestrijding van mond- en klauwzeer. - Foto: ANP
Premier Kok en minister Brinkhorst worden toegesproken in het regionaal crisiscentrum in de Generaal Kootkazerne in Stroe, tijdens de bestrijding van mond- en klauwzeer. - Foto: ANP

Kok passeert Apotheker

In het tweede Paarse kabinet werd Van Aartsen opgevolgd door D66’er Hayo Apotheker, die op een heel andere manier te maken kreeg met de minister-president. Terwijl alle boeren en tuinders in oktober 1998 zaten te wachten op uitsluitsel over steun na wateroverlast in Noord- en Oost-Nederland, hield Apotheker als eerst verantwoordelijke minister de kiezen op elkaar. Hij kon geen steun toezeggen, zei hij steeds. De premier passeerde de landbouwminister na een werkbezoek in Drenthe, Overijssel en Flevoland. In Tollebeek trok Kok de portemonnee en vertelde dat getroffen boeren en tuinders niet aan hun lot overgelaten zouden worden.

Apotheker trok zich terug toen hij – naar eigen zeggen – zich onvoldoende gesteund voelde in het kabinet bij zijn plan om in samenspraak meet de varkenshouders de varkensstapel in te krimpen. Een plan dat inging tegen de forse en onvrijwillige ingreep, die Apothekers voorganger en collega Van Aartsen eerder had gedaan.

Bij crises toonde Kok zich

Als er crises waren toonde de premier zich. Zo kwam hij samen met toenmalig landbouwminister Laurens-Jan Brinkhorst poolshoogte nemen bij het crisiscentrum in Stroe tijdens de bestrijding van mond- en klauwzeer. Hij bleef er niet te lang: “Laten we de mensen niet in de weg lopen. Het is hier alle hens aan dek”, zei Kok.

Me dunkt, u bent nu wel uitgemolken

Toen Kok na een werkbezoek aan een melkveebedrijf in de omgeving van Emmen werd bevraagd over de manier waarop de Italiaanse overheid een eigen invulling gaf aan de Europese superheffing, toonde hij ook zijn nurkse kant. Na 3 vragen van een journalist van het Agrarisch Dagblad en even zoveel nietszeggende antwoorden zei hij: “Me dunkt, u bent nu wel uitgemolken.”

Eén reactie

  • koestal

    Kok had een hekel aan boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.