Home

Achtergrond 13 reactieslaatste update:11 okt 2018

Praktische uitwerking kringlooplandbouw nodig

Ook al ligt er nu een landbouwvisie waarin richting wordt gegeven aan kringlooplandbouw, een praktische uitwerking ervan is hard nodig om er mee aan de slag te kunnen.

Belangrijk daarin is de aanpassing van wetten en regels die nu belemmerend werken. Dat bleek woensdag tijdens een bijeenkomst over kringlooplandbouw op Wageningen University & Research (WUR). Sprekers waren onder andere Martin Scholten van WUR, Ruud Tijssens van Agrifirm en Tjeerd de Groot van D66.

Duidelijke definitie kringlooplandbouw ontbreekt

Volgens de sprekers ontbreekt een duidelijke definitie van kringlooplandbouw, waardoor er nog veel onduidelijk is voor boeren. Ruud Tijssens benadrukte dat er op 3 verschillende niveaus naar kringlopen kan worden gekeken, lokaal, regionaal en wereldwijd. Het is volgens hem belangrijk dat er duidelijkheid komt over hoe de kringlopen in deze 3levels geïnterpreteerd moeten worden.

Stimulerende factoren

Tijssens pleitte ook voor stimulerende factoren zoals soepelere wetten en regels. Martin Scholten voegde toe dat we moeten voorkomen dat er regels zijn die voorschrijven hoe boeren kringlooplandbouw exact moeten uitvoeren.

We weten nog niet precies wat kringlooplandbouw inhoudt, dus moet er ruimte zijn om dat uit te proberen

Tjeerd de Groot was het daar geheel mee eens. Volgens hem is er meer experimenteerruimte nodig: “We weten nog niet precies wat kringlooplandbouw inhoudt, dus moet er ruimte zijn om dat uit te proberen.”

Het D66-kamerlid ziet daarnaast veel in landbouwvoorlichting: “De personen die op het boerenerf komen, noemen zichzelf adviseurs maar zijn eigenlijk verkopers. We moeten bekijken op welke manier we onafhankelijk advies en kennis aan boeren kunnen geven.”

Mest en kunstmest

Mest en kunstmest waren ook onderwerpen van gesprek tijdens de bijeenkomst. Op de vraag of er te veel mest is in Nederland, antwoordden alle panelleden, waaronder Trienke Elshof van LTO Nederland, dat dat niet het geval is. Volgens Elshof moeten ook hier wetten en regels aangepast worden zodat boeren mest op een nieuwe manier kunnen gebruiken, als vervanging voor kunstmest.

De Groot (D66): nieuwe belangenorganisaties nodig

Nederlandse boeren hebben nieuwe belangenorganisaties nodig om de landbouw te helpen richting kringlooplandbouw. Dat zei Tjeerd de Groot op de bijeenkomst over kringlooplandbouw. Volgens hem heeft de sector nieuw leiderschap nodig.

Hij doelde daarmee op een overheid die meer de leiding moet nemen in de verandering naar kringlooplandbouw, maar ook op LTO Nederland. De Groot noemde de huidige belangenorganisatie niet meer passend voor de huidige uitdagingen. “Die organisatie was er 40 jaar geleden ook al, toen we de problemen die we nu hebben, niet hadden. Daarom is nieuw leiderschap nodig.”

Op de vraag van Trienke Elshof, bestuurder bij LTO Noord, hoe hij dit dan voor zich ziet, stelde De Groot voor om de organisatie op te splitsen: “Splits in tweeën: help de boeren die willen veranderen en help de boeren die niet kunnen veranderen. We hebben belangenorganisaties nodig, maar niet op de manier waarop het altijd gegaan is.”

Lees ook: Minister Schouten: toekomst ligt in kringlooplandbouw

Laatste reacties

 • schooteind1

  Kringlandbouw is nu het toverwoord. Maak je geen illusies; kringlandbouw bestaat niet. Onder grootouders deden aan kringlandbouw; Het voer kwam uit de buurt, de mest bleef in de buurt en ook het zuivel, vlees en eieren werden via een plaatselijke handelaar of op een naburige markt aan de consument gebracht. Anno 2018 gaan onze produkten "al over the world". Dus als je aan echte kringlandbouw wilt doen moet je dat ook aan de verkoop kant doen. Dan pas is de cirkel echt rond. Iedereen begrijp wel dat dit natuurlijk niet meer kan.
  Kortom kriglandbouw; iets uit grootmoeders tijd.
  Uiteindelijk is de cirkel altijd rond als je het mondiaal bekijkt (en zo moet je het porbleem van de opwarming van de aarde ook zien) Tenzij een atronout een pakje Yoghurt meeneemt op weg naar de maan, dan pas is de cirkel niet meer rond.

 • koestal

  Schouten is een wereldverbeteraar,met kringlooplandbouw.

 • kiepel

  Huh? Help de boeren die willen veranderen?
  Dit is helder.

  Maar help de boeren die niet kunnen?
  Die zou ik graag toegelicht willen hebben.

  Aangezien Tjeerd waarschijnlijk niet meeleest, hoop ik dat Bennie raad heeft

 • Bennie Stevelink

  @Kiepel, "boeren helpen die niet kunnen veranderen" is waarschijnlijk een verhullende aanduiding voor begeleiden bij saneren.

 • john***

  ze doen alsof er zoveel veranderd moet worden.. Het enige wat moet veranderen is de mestwetgeving en daar kunnen boeren niets aan doen. Dat zal toch onderzocht moeten worden en Brussel geregeld moeten worden.

 • .....

  Tjeerd bedoelt met boeren die willen veranderen vooral de boeren die zijn D66 visie willen uitvoeren.

 • deB.


  Compleet de weg kwijt, en weet niet waar hij het over heeft, vanachter zijn bureau!!

 • farmerbn

  Dus samengevat: Boeren zoals Tjeerd wil of saneren.

 • kiepel

  Ja Bennie en farmerbn, zo bedoelt Tjeerd het.
  Wel zwak dat hij dit niet zo durft op te schrijven.

 • Tinus1

  Maar er is niet te veel mest, volgens alle panelleden...dus heel snel wetgeving aanpassen en de markt betaald het oplossen van het gemaakte probleem; goedkoopste manier voor de overheid, dus de burger!
  Die onafhankelijke adviseur is jaren geleden geprivatiseerd en nu willen ze hem weer terug, echt nadenken doen ze in den Haag niet, en geschiedenislessen hebben ze nog nooit gehad. Zou het echt zijn zo als een oude wijze man mij eens zei: tegenwoordig vinden ze het wiel iedere dertig jaar opnieuw uit!

 • agratax.1

  Volgens voorvechters Kringloop Landbouw is er wetgreving nodig om dit te bereiken. Volgens mij gaat iedere boer vandaag nog Kringloop Landbouw bedrijven als hij er meer aan verdient dan aan de gangbare landbouw. Helaas denkt de politiek en met hen de wetenschap dat alles met een mooi verhaal en veel regels en wetten is te implementeren. Als er nu eens via deze weg niet voldoende voedsel is om de 9 tot 10 miljard mensen te voeden op aarde, wie delft dan het onderspit? Juist diegene die nu ook al moeilijk aan voedsel komt en dat zijn de armen in zowel de rijke als de arme landen. Laten we als landbouw zorgen dat bij invoering van Kringloop Landbouw in Nederland de grenzen dicht gaan voor goedkoop voedsel van elders, eerst eigen voedsel en als er dan nog behoefte is import. De Nederlandse politiek en wetenschap wenst weer eens ondoordacht voor op te lopen en deze proef te nemen over de rug van de boer, want de handel zal grenssluiting nooit toestaan.

 • Sjefo

  Tjeerdje wil naar een communistisch systeem, eerst met een stortvloed aan ge en verboden de hele sector naar de klote geholpen, en nu staat Tjeerdje voorop om uit te leggen hoe hij het hebben wil.
  Ik heb niks tegen kringloop landbouw, het zijn niet de boeren maar de overheid die het kringloop werken naar de klote heeft geholpen, en nu staan de ambtenaren met de tong uit hun bek aan de zijlijn om de regie over te nemen en het strontwerk aan de boeren over te laten.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Dit is ook voor hen in Den Haag van toepassing: “Die organisatie was er 40 jaar geleden ook al, toen we de problemen die we nu hebben, niet hadden. Daarom is nieuw leiderschap nodig.”

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.