Home

Achtergrond 3 reacties

Grondprijs Flevopolders duidelijk lager

De prijs voor landbouwgrond is in de Flevopolders gedaald.

Volgens gegevens van het Kadaster over de maanden maart-augustus 2018 daalde de grondprijs naar gemiddeld bijna € 77.000 per hectare. Dat is bijna 30% onder het niveau in dezelfde periode in 2017 en net iets onder het niveau van 2015.

De daling is sterker dan over heel Nederland waar de prijs in een jaar ruim 10% is gedaald en uitkomt op ruim € 60.000 gemiddeld.

Weinig transacties

Makelaars herkennen zich niet in de prijzen die het Kadaster heeft geregistreerd, leert navraag. Enkele makelaars wijzen erop dat er weinig transacties zijn. ‘Eigenlijk te weinig om een gemiddelde prijs te kunnen bepalen’, aldus een makelaar uit Dronten. De gebelde makelaars noemen prijzen tussen € 120.000 en € 130.000 voor goede akkerbouwpercelen.

Landelijk beeld

Dat er weinig transacties zijn, blijkt ook uit de cijfers van het Kadaster. In de periode maart-augustus 2018 zijn slechts 6 transacties in het gemiddelde opgenomen. Dat er minder transacties zijn, is een landelijk beeld. Ook in het landelijke cijfer is het aantal transacties ongeveer een tiende van het aantal grondoverschrijvingen in voorgaande jaren. Dat is na filtering van de cijfers door het Kadaster.

Filtering van cijfers

In de transacties worden bijvoorbeeld overnames in familieverband niet meegenomen. Percelen met extreem hoge en lage prijzen worden niet meegenomen en percelen worden alleen meegeteld als de koper boer is. Wat daarnaast een rol kan spelen is de financiering van grond die lastig is geworden, mede door de hoge prijzen. Vraag vanuit de melkveehouderij staat bovendien onder invloed van boeren die eerst fosfaatrechten moeten kopen. Verder is er in voorgaande jaren vraag geweest door melkveehouders vanwege eisen voor grondgebondenheid.

Blijft het feit dat de markt in Flevoland een verkopersmarkt is. Er komt weinig grond beschikbaar, terwijl de grond gewild is.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • deB.


  Is toch helemaal geen droog korstje brood op te verdienen, dat blijkt wel.
  Alle tractoren en diverse machines in de lease, maar totaal niet op te brengen.
  Men wordt allemaal mak!

 • koestal

  onder boeren zijn veel millionairs

 • wwesselink1

  Wat een geleuter om op basis van 6 transacties in de flevopolders iets te durven kletsen over prijsdaling of stijging.
  Oostelijk deel van de Noordoostpolder valt hier ook onder, mogelijk kan dat daar wel kloppen. In zuid Flevoland zeker 0 transacties voor dat geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.