Home

Achtergrond

Landbouwminister Kamp naar landbouwraad EU

Minister Henk Kamp is voor het eerst in jaren weer een echte minister van landbouw, na het vertrek van Martijn van Dam als staatssecretaris. Weliswaar tijdelijk, zolang het demissionaire Kabinet er nog zit.

Kamp gaat als het goed is ook naar de bijeenkomsten van Europese landbouwministers. Landbouwgrootmacht Nederland is daar nu meestal vertegenwoordigd met een staatssecretaris van Economische Zaken die zich in het buitenland minister mag noemen.

Het lijkt van ondergeschikt belang. Het gaat immers om de persoon, niet om wat er voor de naam van de aanwezige bewindspersoon staat. Hij gaat erover in ons land. Maar toch. Het is meer dan een signaal dat LTO-akkerbouwvoorman Jaap van Wenum wijst op het verlies van gezag van Nederland in de Brusselse politieke arena.

Drie verschillende staatssecretarissen

Dat heeft onder andere te maken met drie verschillende staatssecretarissen sinds 2010. Henk Bleker en Sharon Dijksma gingen de sinds vorige week afgezwaaide Martijn van Dam voor. In 2012 was er nog een maand staatssecretaris Co Verdaas. Dat maakt het opbouwen van relaties met andere bewindslieden niet makkelijk. En dergelijke persoonlijke relaties kunnen toch een rol spelen als er moet worden onderhandeld, als ze goed zijn in ieder geval.

Standpunten

Minder gezag heeft verder ook te maken met de standpunten. Dat werd begin vorig jaar duidelijk, toen Van Dam pleitte voor een forse ingreep in het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Verschuiven naar innovatie en vergroening valt goed bij zijn achterban. Minder subsidie klinkt een partij als D66 en de VVD ook als muziek in de oren. Maar dat schiet wel in het verkeerde keelgat bij ministers uit Oost-Europese lidstaten en kon ook op weinig applaus rekenen van landbouwministers uit Frankrijk en Duitsland.

Dat heeft niet alleen met gezag te maken, maar ook met standpunten die een minister of staatssecretaris meekrijgt van Den Haag. Ongeacht of het komt van een minister of staatssecretaris. Gezag en diplomatieke gaven zijn heel hard nodig met onderwerpen als de fipronil-crisis, glyfosaat, een nieuw GLB en een nieuw mestbeleid inclusief derogatie op de agenda.

Of registreer je om te kunnen reageren.