Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in debat tijdens een eerder vragenuur in de Tweede Kamer. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Landbouwraad Brussel: waar is Piet Adema?

Landbouwminister Piet Adema schitterde dinsdag 30 mei opnieuw door afwezigheid tijdens de Landbouwraad, de maandelijkse ontmoeting met de andere landbouwministers van de Europese Unie.

Op de agenda stonden onderwerpen zoals de droogte (en overstromingen) in delen van Europa, de landbouwprijzen en de manier waarop Oekraïne het graan kan exporteren. Bovendien werd het bezwaar van onder andere Nederland tegen de financiële compensatie, omdat de graanprijzen sterk zijn gedaald, van de zogenoemde frontlijnstaten (Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Slowakije) behandeld.

Volgens de officiële mededeling was Piet Adema bij de Landbouwraad verhinderd.  Een ambtenaar van de Nederlandse ambassade (de Permanente Vertegenwoordiging) verving hem. Diplomaten zeggen dat Nederland daardoor wel gewoon kon meepraten. Het is al de derde achtereenvolgende keer dat Adema de vergadering met zijn collega’s laat schieten.

Natuurherstelwet aanpassen

Formeel werd niet gesproken over de omstreden natuurherstelwet. Wel grepen Europarlementariërs elders in Brussel de gelegenheid aan om het over de gevolgen van het Europese voorstel te hebben. Volgens de Belgische Boerenbond, de Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en de Belgische bouwbedrijfvertegenwoordiger Embuild is de wet desastreus.

Ze spraken in een zaal van het Europees Parlement op uitnodiging van de christendemocratische politici Esther de Lange (CDA) en de Belgische Tom Vandekendelaere (CD&V). Het is volgens De Lange te laat om te onderhandelen.

“Normaal gesproken kijk je naar wat er ligt en vind je een compromis”, aldus De Lange. Dat is deze keer anders. Het gaat volgens haar niet om een aantal kleine punten die aanpassing vragen. Het gaat om de gehele structuur van het voorstel van Timmermans.

Economische lockdown?

De boerenorganisaties vrezen een soort economische lockdown. Boeren moeten land opgeven dat leidt tot enorm winstverlies en prijsstijgingen van voedselproducten. Tegelijkertijd kunnen vergunningen voor nieuwe huizen of infrastructuur volgens hen, maar met mondjesmaat uitgegeven worden als de wetgeving werkelijkheid wordt. Volgens de organisaties is er te weinig gepraat met het bedrijfsleven. “Niet met boeren en niet met andere sectoren”, vertelden ze. Ook zijn de gevolgen van de wetgeving niet goed genoeg in kaart gebracht. Zo is onduidelijk hoeveel geld boeren kunnen verliezen en wat de wetgeving betekent voor andere projecten.

De discussie over wat er nu gaat gebeuren bevindt zich in een cruciale fase. Op 15 juni stemt de invloedrijke milieucommissie over het voorstel. Dit nadat eerder de landbouw- en visserijcommissie het al heeft verworpen. Een paar dagen daarvoor van 11 tot 13 juni ontmoeten de landbouwministers elkaar informeel in Zweden. Het gesprek zal uitgebreid gaan over de natuurherstelwet. Of Adema daar bij is, is nog niet bekend.

Reacties

  1. Het was meestal zo dat als je beste grond kwijt raakte en slechtere terug kreeg bij een ruilverkaveling,je extra grond kreeg voor een habbekrats. De laatste jaren van de ruilverkaveling ging er een flink percentage landbouwgrond juist naar natuur. Natuur heeft in nederland niks te klagen.

  2. Dat landeigenaren, o.a. boeren, de grootste grondbezitters, grond moeten inleveren is onvermijdbaar.
    Vanaf het momenten dat de ruilverkaveling zijn intrede deed kregen de boeren ook extra grond, natuurgrond werd omgezet in landbouw grond wel te verstaan, voor een appel en een ei. Deze verkaveling werd o.a. door belastinggelden bewerkstelligd. M.a.w. elke burger betaalde hier aan mee.
    Zo verwierf mijn vader in de jaren 60, 15% meer grond. Dat was echt voor een habbekrats.

    Dus landeigenaren, iets inleveren moet kunnen voor onze volgende generatie. Wij wensen onze kinderen toch allen een gezonde toekomst.

    1. Is goed senten regel jij even een sloopvergunning voor 10% van elke woonwijk omdat terug te geven aan de natuur? De meeste woonwijken zijn gebouwd op boerengrond dus die hebben al ingeleverd….

Beheer
WP Admin