Home

Achtergrond 1 reactie

Franse landbouwminister onervaren in de landbouw

Hij is met 69 jaar niet meer jong, lid van een linkse partij én onervaren in de landbouw: de nieuwe Franse minister voor landbouw en voeding Jacques Mézard.

Wel vertegenwoordigt hij al jaren een plattelandsregio in de Franse Senaat. ‘’Dat is zelfs hyper-landelijk, ik geloof dan ook dat ik de wereld van het platteland en van de landbouw ken.”

Mézard, die bekend staat om zijn werklust, is een van de vele verrassende benoemingen van president Emmanuel Macron, zelf 39. Opgeleid als notaris, verenigt hij, zoals gebruikelijk in Frankrijk, een reeks functies: wethouder van Aurillac, gedeputeerde van Cantal en senator, ook voor die regio ten zuiden van Clermont-Ferrand die bekend staat om de gelijknamige kaas.

Geen ervaring in de landbouw

Afgezien van die reeks bestuursfuncties in een landelijk gebied heeft Mézard echter geen ervaring in de landbouw. Bij zijn aantreden op het bordes van het ministerie, waar hij afscheid nam van Stéphane le Foll, stelde Mézard echter wel de juiste man op de juiste plaats te zijn: ‘’De boeren vormen een essentieel element van het leven van ons land. Het is mijn wens om hen te beschermen en te helpen met moderniseren. We zullen hen steunen bij de omvorming waar Le Foll zo veel werk in heeft gestopt. Ik wil proberen de Franse landbouw naar het hoogste niveau te leiden.”

De nieuwe Franse landbouwminister Jacques Mézard (rechts) bij zijn aantreden op het bordes van het ministerie, waar hij afscheid nam van zijn voorganger Stéphane le Foll. - Foto: ANP
De nieuwe Franse landbouwminister Jacques Mézard (rechts) bij zijn aantreden op het bordes van het ministerie, waar hij afscheid nam van zijn voorganger Stéphane le Foll. - Foto: ANP

‘Ik wil proberen de Franse landbouw naar het hoogste niveau te leiden.’

Mézard heeft zijn benoeming volgens de Franse pers te danken aan het feit dat hij Macron al in een vroeg stadium van diens snelle opmars is gaan steunen. Hij zat in de strategische commissie die de lijn voor de campagne uitstippelde en heeft toevallig tijdens die campagne ook een bezoek gebracht aan een veehouder. Bij die gelegenheid sprak hij ook met de regionale leiders van boerenbond FNSEA. Van die kant kan hij in ieder geval op steun rekenen: “De nieuwe minister is iemand op wie we kunnen rekenen, zoals bij de prijzen of bij het overzetten van de Europese regels. Hij is erg pragmatisch en efficient”, denkt voorzitter Christiane Lambert. Voor de rest wachten de landbouw en de andere boerenbonden echter eerst maar eens op de daden.

Zorgen over milieuactivist die staatssecretaris wordt

Wat de boerenwereld wel verontrust, is dat een andere sleutelpost, die van staatssecretaris voor de ‘ecologische omvorming’, is gegaan naar de milieuvoorvechterNicolas Hulot. Hij is als lid van de Groene Partij onder meer een verklaard tegenstander van de grootschalige veehouderij en staat al jaren op de barricades als het milieu of de natuur in het geding zijn. Hulot weigerde een ministerspost in een vorige regering, maar voegde zijn partijgenote Cécile Duflot, die wel toetrad, toe: “Het risico is dat dat gezien wordt als een trofee. Als de premier en de president van ecologie niet hun voornaamste doel maken, dan krijg je voortdurend problemen met mij.”

Eén reactie

  • ...............

    Zouden de franse boeren hem niet scherp houden en bij de les. Scherper dan wij "onze"stasi houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.