Home

Achtergrond 1 reactie

Corrupte broers brengen JBS tot wankelen

JBS groeide de laatste jaren uit tot de grootste vleesproducent ter wereld, met grote productiebedrijven in Brazilië en de VS. Een uitdijend corruptieschandaal kan het bedrijf doen omvallen.

JBS, het grootste vleesconcern ter wereld, komt steeds verder in het nauw.

De directeuren, de broers Wesley en Joesley Batista, hebben in ruil voor het in het geheim opnemen van gesprekken met politici over corruptie, met toestemming van de Braziliaanse justitie het land verlaten. De gemaakte opnames van hun gesprekken met vooraanstaande politici en de president van Brazilië, Michel Temer, sloegen in als een bom.

Corruptie

Joesley heeft bekend steekpenningen te hebben betaald aan de president van Brazilië en tientallen andere politici. Twee maanden geleden werd Joesley door justitie al uit de raad van bestuur van de holding J&F gezet, in verband met mogelijke malversaties rond de onderneming Eldorado Brasil Celulose, dat cellulose uit houtschors wint.

Joesley is samen met zijn broer Wesley Batista eigenaar van de holding J&F en tevens van JBS. Daarnaast zijn de broers ook eigenaar van boomkwekerij Eucalipto Brasil. Justitie verdenkt hen bij dit bedrijf van fraude met leningen voor een bedrag van ongeveer € 600 miljoen.

Opvallend veel overnames

JBS is het grootste vleesbedrijf ter wereld geworden door een opvallend groot aantal overnames. Voor die overnames werd onder andere geld geleend van de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES. Onder invloed van omgekochte politici en medewerkers van die bank zijn aan JBS onterecht leningen verstrekt en ook nog eens tegen zeer voordelige voorwaarden.

Lijken in de kast

Door de onderzoeken naar de corruptie komen steeds meer lijken uit de kast. Het openbaar ministerie doet nu ook onderzoek naar de rol van aandeelhouder Blessed Holding. Blessed is in handen van twee bedrijven: een in Puerto Rico en een op de Kaaimaneilanden. Opvallend is dat beide bedrijven direct na de fusie van JBS met vleesverwerker Bertin zijn opgericht.

Kort na de fusie in 2009 verscheen Blessed als aandelenhouder in de statuten van JBS. In 2013 vormde Blessed het centrum van een ruzie tussen de familie Bertin en de familie Batista. Bertin beschuldigde Batista van het stelen van € 300 miljoen. Vrijdag werd de beurswaakhond door JBS geïnformeerd dat aandeelhouder Blessed Holding twee nieuwe eigenaren had en wel Wesley en Joesley. Uit onderzoek van justitie is gebleken dat zij in oktober vorig jaar Blessed hebben gekocht voor € 100 miljoen.

Justitie onderzoekt nu of de waarde van Bertin bij de overname eigenlijk € 4 miljard was of de € 500 miljoen die JBS betaalde. In het laatste geval hebben aandeelhouders zoals BNDES een forse schade geleden.

Aandeelhouders boos

Risicobeoordelaar Moody’s heeft de waardering van de kredietwaardigheid van JBS, zowel als die van JBS USA verlaagd. Aandeelhouders in de VS hebben een aanklacht tegen JBS ingediend. De aandeelhouders stellen benadeeld te zijn door de corruptie van JBS. Deze wet kan corruptie van bedrijven ook in het buitenland fors bestraffen. JBS is nu een aandeel met groot risico en de waarde is de laatste dagen gekelderd.

Op 15 mei waren de aandelen JBS nog ruim € 3 waard, maar ze daalden al snel naar € 1. Nu blijkt dat net hiervoor de beide broers voor € 1 miljard aan dollars hebben gekocht en ook verkochten ze voor € 100 miljoen aan aandelen. De koers van de dollar steeg en de koers van aandelen daalde direct na het bekend worden van de corruptie. Opvallend is dat justitie amnestie verleende aan de beide broers. Op een boete na krijgen ze geen straf en mochten ze het land verlaten.

Verkoop van onderdelen

De holding J&F, waar JBS een onderdeel van is, kan vervolging door justitie voor het corruptieschandaal afkopen door het betalen van ruim € 3 miljard. Dit jaar moet J&F meer dan € 6 miljard aan kortlopende schulden terug betalen. Dat is een derde van de totale officiële schuld van de holding. Analisten gaan er dan ook vanuit dat de eerder getoonde interesse van Pepsico in de overname van de zuiveltak Vigor ook daadwerkelijk zal leiden tot een overname. Ook lijkt de verkoop van het cellulosebedrijf Eldorado aan Fibria steeds vastere vormen aan te nemen.

Tegen J&F lopen nog vijf andere processen en meer lijken in de kast zijn dus zeker niet uitgesloten.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.