Home

Achtergrond 6 reacties

NVWA vraagt veehouder of hij anoniem wil blijven

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft verschillende veehouders een brief gestuurd met het verzoek relevante informatie die niet mag worden prijsgegeven, anoniem te maken.

Het betreft alle veehouders waarbij in 2015 en 2016 tekortkomingen zijn geconstateerd tijdens controles. De NVWA doet dit naar aanleiding van een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) van RTL Nieuws. De omroep wil een uitzending wijden aan de welzijnsproblematiek in de veehouderij.

De NVWA moet als gevolg van het WOB-verzoek gegevens verstrekken over inspecties. De NVWA wil geen inhoudelijke mededelingen doen over het WOB-verzoek en de brieven die zij heeft verstuurd. Evenmin wil de dienst bekend maken om hoeveel bedrijven het gaat. In ieder geval verscheidene varkens- en vleeskuikenbedrijven hebben een brief gehad.

Persoonsgegevens onleesbaar

Pluimveevakgroep LTO/NOP laat momenteel een jurist kijken naar het verzoek van de NVWA en komt daarna met een advies richting leden. POV, de belangenbehartiger van varkenshouders, beraadt zich nog op een reactie. DLV-advies meldt dat de NVWA in de brief varkenshouders vraagt welke relevante informatie over het bedrijf niet mag worden doorgegeven. Daarbij gaat het onder meer om NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats), relatienummer en KvK-nummer.

De NVWA meldt in de begeleidende brief dat ze alle persoonsgegevens onleesbaar heeft gemaakt omdat de indiener van het WOB-verzoek hierin geen interesse heeft. RTL vraagt echter wel nadrukkelijk om de naam van de rechtspersoon eigenaar (bedrijfsnaam) en het volledige adres. Het bezwaar tegen het openbaar maken van persoonlijke gegevens moet onderbouwd worden in een zogenaamde zienswijze.

Veehouders moeten binnen 2 weken reageren

Volgens de adviesdienst moeten veehouders binnen 2 weken na ontvangst van de brief reageren naar de NVWA om te voorkomen dat persoonlijke gegevens beschikbaar worden gesteld aan RTL Nieuws. Dan bestaat de kans dat RTL de betreffende veehouder benadert over de tekortkomingen tijdens de controle.

Volgend jaar RTL-uitzending over veehouderij

“Het is nog niet bekend wanneer de uitzending plaatsvindt, in elk geval niet meer dit jaar”, zegt André Tak, redacteur van RTL Nieuws. Volgens hem is er geen bijzondere aanleiding om nu aandacht te besteden aan de welzijnsproblematiek in de veehouderij. “We doen regelmatig WOB-verzoeken om informatie in te winnen ten behoeve van uitzendingen. Bijvoorbeeld voor een uitzending over hygiëne in de horeca. Nu maken we een uitzending over de welzijnsproblematiek in de veehouderij”, zegt hij.

Laatste reacties

 • frl

  wat leven wij toch in een geweldig land, allemaal last van welvaarts ziekte.

 • deB.


  bah, allemaal stoppen met heel de veehouderij gekloot....al willen we het supergraag, het wordt kapot gemaakt!!

 • ghsmale

  De zwarte piet zijn.....

 • gjh

  sorry hoor maar ik wederom weer aan de oorlog denken als ik die naam hoor.

 • Peerke1

  Zeker net voor de verkiezingen om de landbouw zwart te maken en zo een anti boer gevoel te maken. Terwijl ze spotgoedkoop van dezelfde boer gezond en lekker eten.

 • JNJS

  Dit is misschien voor de sector een mogelijkheid om de werkwijze van de NVWA aan de kaak te stellen.
  Iemand die te maken heeft gehad met de NVWA weet hoe creatief ze zijn in hun verslaglegging. "We vermoeden" is voor bij de NVWA voldoende voor het opleggen van bestuursrechtelijke maatregelen. Het uitvoeren van deze maatregelen wordt vervolgens gezien als bewijs dat het voor die tijd niet in orde was.
  De veehouder heeft in ons bijzijn de tuin gemaaid en gaf daarmee blijk dat hij nu ook wel inzag dat het gras in de tuin te lang was. (het maakt niet uit of je al op de maaier zat of niet, de indruk wordt gewekt dat je vanwege het bezoek van de NVWA nog snel de tuin bent gaan maaien) Had de veehouder de tuin niet gemaaid in ons bijzijn dan had hij geen enkel inzicht in zijn handelen getoond en blijft hij willens en wetens het graswelzijn benadelen . Beide gevallen de lul dus.
  Nu wordt bestuursdwang opgelegd; het gras moet regelmatig gemaaid worden. Of het gras wel of niet te lang is maakt in dit stadium niet meer uit, het gaat er nu om dat het gras regelmatig gemaaid moet worden, en hier kun je als veehouder niets tegen inbrengen. De discussie is nu, zonder dat vast gesteld of het gras werkelijk te lang was, verplaatst naar de noodzaak van regelmatig maaien .
  Het is heel moeilijk een bestuursrechtelijke maatregel aan te vechten omdat deze immers altijd bedoeld is voor het verhogen van het welzijn (en hier kun je niet tegen zijn).

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.