Home

Achtergrond 7 reacties

Jonge boer: weg met subsidies, Brussel moet blijven

Weg met de subsidies op producten, de marktwerking moet zorgen voor het boereninkomen.

Dat was woensdag 11 januari de mening van zo’n 800 jonge boeren op de Agrifirm Jongerendag in Theater Orpheus in Apeldoorn. “Heel bijzonder dat de hele zaal tegen subsidies is”, zei Bert Jansen, CEO van Avebe, duidelijk verbaasd.

Anti-subsidiestemming

De anti-subsidiestemming kwam naar boven tijdens een paneldiscussie tussen Bert Jansen, LTO varkenshouderij-voorzitter Eric Douma en melkveehouder Wim Bos uit Zuidbroek. Dagvoorzitter Art Rooijakkers legde het panel deze stelling voor: ‘Moderne ondernemers kunnen zonder subsidies, die maken lui en werken belemmerend’. Alle panelleden waren het hiermee eens. “Avebe deed het veel beter nadat de subsidies op zetmeelaardappelen waren weggevallen”, zegt Jansen als onderbouwing van zijn mening. “We moeten het hebben van de marktwerking, subsidies op producten werken niet”, aldus Wim Bos. “Bovendien als we werken zonder subsidies kunnen we daar ook niet op gekort worden.”

Innovatiesubsidie wel nodig

De enige subsidies die volgens de panelleden en de bezoekers aan de Jongerendag wel moeten blijven zijn die op innovaties. Deze subsidies zijn noodzakelijk en werken als een stimulans om de sector te ontwikkelen.

Toch zullen de subsidies op producten niet snel verdwijnen is de verwachting. Volgens de jonge boeren is het noodzakelijk dat bij het eventueel afschaffen ervan alle EU-landen meedoen om een level playing field te houden. Als dat het geval is, mogen de subsidies zonder meer verdwijnen, vinden de jonge Agrifirm-boeren.

Europees beleid blijft noodzakelijk

Dat level playing field bleek ook de belangrijkste reden dat niemand in het panel en in de zaal zich kon vinden in de stelling: ‘De Nederlandse land- en tuinbouw is beter af zonder Brussel’. Bert Jansen: “Absoluut niet, we hebben een gelijk speelveld nodig en zonder Brussel lukt dat nooit. Ik denk aan een land als Frankrijk, dat waarschijnlijk meteen zelf een subsidiestelsel maakt.”

‘We hebben een gelijk speelveld nodig en zonder Brussel lukt dat nooit’

Eric Douma ging nog een stap verder: “Ik ben voor meer Brussel en minder Den Haag.” De varkensvoorman onderbouwde dit door te stellen dat de varkenshandel een Noordwest-Europese handel is. “We moeten oppassen voor ‘eilanddenken’. Melkveehouder Wim Bos zou wel graag zien dat het Brusselse beleid wat duidelijker zou zijn en Nederland zich krachtiger zou opstellen. “Samen staan we sterker in Europa, maar we laten als Nederland teveel met ons sollen, denk bijvoorbeeld aan de fosfaat-discussie. Een en al onduidelijkheid.”

Landbouwtoekomst in de zaal

Agrifirm is bijzonder tevreden over de jongerendagen. Met 800 bezoekers is het de best bezochte dag ooit. Agrifirm-CEO Dick Hordijk: “Hier in de zaal zit de toekomst van de landbouw, die moeten we koesteren. Daarom organiseren wel deze jongerendagen.”

Laatste reacties

 • koestal

  jonge boeren ,probeer het maar zonder subsidie,na enkele jaren praten jullie wel anders ,de retailers bepalen de prijs en geven jullie te weinig om te overleven en te veel om dood te gaan. Waar zijn nu die schreeuwers die riepen dat het melkquotum verdwijnen moest,die hoor je of zie je ook niet meer.Succes !!!

 • info36

  De grondgebonden landbouw verliest het op de wereldmarkt altijd van de lage kosten landen zoals Brazilie, Argentinie, Rusland enz. Wie in Nederland denkt daar mee te kunnen concurreren zonder subsidie heeft weinig kennis van zaken.

 • Schaap1975

  Ik ben ook tegen subsidies, maar dan ook gehele vrije markt. Dit laatste gaat nooit gebeuren, dan ook subsidies in stand houden.

 • gradje1966@

  Als je dit wil realiseren moeten ook de regels overal het zelfde zijn.
  Niet dat je in Nederland allerlei kosten verhogende regels hebt en de rest van de concurrenten niet .

 • Bullfs

  Subsidies maken lui en daarbij welke (meer)rechten hebben (jonge) boeren t.o.v van andere ondernemers die net zo hard werken? Waar zijn de vaak rijke ouders van deze boeren? Je laat toch je kinderen niet krom liggen en zelf leven als Donald Duck?

 • awhurenkamp1

  Ja koestal jij begrijpt het helemaal het is mij ook al op gevallen die schreeuwers.. houden zich nu wel erg stil.. EN NOG GEEN KLEER BEKENNEN DE LAFAARDS... NU IS HET HEK VAN DE DAM MET HET ZOGENAAMDE FOSFAATPLAVON WAT HELEMAAL NIET AAN DE ORDE IS...

 • Almagro

  Mijn complimenten aan "de jonge boer". Deze stellingname getuigd van visie en ondernemerschap.
  Uiteindelijk zit elke subsidie, premie toeslagrecht of andere steun verwerkt in de langjarige opbrengstprijs. Afschaffen van deze geld rond pomperij zal er in een interne markt uiteindelijk toe leiden dat daar geproduceerd wordt waar dat het best mogelijk is. Als dan ook nog gesproken wordt over een level playing field is dit een beter perspectief voor deze "jonge ondernemers" dan nu het geval is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.