Home

Achtergrond 2 reacties

Australische boeren troeven investeerders af

Australische boeren verdienden de laatste jaren gemiddeld goed. Met de blik op een groeiende vraag naar agrarische producten in Azië investeren ze hun geld veelal in grond, ook om Europese pensioenfondsen en Chinese investeerders te snel af te zijn.

Australische boeren verdienden de laatste jaren goed dankzij prachtige oogsten en recordprijzen voor rundvee en schapen. Veel van hen investeren hun geld in agrarische bedrijven met prijzen tot tientallen miljoenen dollars. Daarmee troeven ze vaak buitenlandse kandidaat-kopers af, hoewel grote partijen als Europese pensioenfondsen en Chinese investeerders actief blijven in de markt.

'Gouden tijdperk'

De Australische minister van Landbouw Barnaby Joyce meent dat de sector op de drempel van een ‘gouden tijdperk’ staat. Dit jaar komt de nationale productie voor het eerst uit op een waarde van meer dan $ 60 miljard (€ 42 miljard). “Eindelijk zijn we beland in goede tijden”, benadrukte Joyce onlangs tegenover de omroep ABC.

'In het hele land doen boeren het goed'

Joyce maakte duidelijk dat boeren zich goed hebben hersteld van perioden met droogte en profiteren van tariefsverlagingen dankzij vrijhandelsverdragen. “In het hele land doen boeren het goed. We hebben onder andere profijt van een groeiende middenklasse in Aziatische landen, waar sprake is van eiwittekorten.”

Foto: Gerrit Kurstjens
Foto: Gerrit Kurstjens

Belastingvrij rente ontvangen

Uit cijfers van het ministerie van Landbouw in Canberra blijkt dat boeren down-under inmiddels $ 5,1 miljard (€ 3,54 miljard) hebben weggezet in zogeheten Farm Management Deposits. Vijf jaar geleden was dat nog $ 3 miljard (€ 2,08 miljard).

Met deze spaarrekeningen mogen boeren in gunstige jaren belastingvrij rente ontvangen om dit in slechte tijden te benutten. Joyce heeft nu een maatregel aangekondigd, waardoor boeren ook hun schulden hiermee mogen afbetalen.

Miljoenen euro's voor boerderijen

Veel welvarende boerenfamilies investeren in grote bedrijven. Veehouder Tom Brinkworth betaalde recent $ 24 miljoen (€ 16,7 miljoen) aan de Hassad Group uit Qatar voor Kaladbro Station (schapen en wol) in de staat Victoria. Veehouder Peter Hughes telde $ 67 miljoen (€ 47 miljoen) neer voor het grote Tunbar Station (rundvee) in de staat Queensland.

Een samenwerkingsverband van vijf families in Victoria troefde een aantal geïnteresseerde Europese pensioenfondsen af om tien boerderijen op te kopen van de Demeter Groep uit de Verenigde Staten. Daarbij ging het vooral om akkerbouwbedrijven.

De Australische landbouw-investeerder Tim McGavin van Laguna Bay in Queensland benadrukt dat er ook veel belangstelling is uit het buitenland. Hij heeft twaalf grote pensioenfondsen uit de VS en Europa als klant die volgens hem op zoek zijn naar ‘betere opbrengsten’.

Australische handelaren bieden op het vee op een markt. In Australië is het momenteel goed boeren. Foto: EPA
Australische handelaren bieden op het vee op een markt. In Australië is het momenteel goed boeren. Foto: EPA

Boerenwinst van 20%

Volgens de laatste cijfers van de Australian Farmland Index boekten sommige grote Australische agrarische bedrijven in de afgelopen jaren winsten van meer dan 20%. Daar komt bij dat wereldwijd de vraag naar voedsel toeneemt en bebouwbaar land schaarser wordt.

Ook Chinese private investeerders steken forse bedragen in de Australische landbouw. Shanghai CRED Real Estate vormde een joint venture met de rijkste vrouw van Australië, Gina Rinehart, om $ 365 miljoen (€ 254 miljoen) te betalen voor het rundvee-imperium Kidman.

Australische pensioenfondsen zijn echter nog voorzichtig. Slechts 0,3% van het gespaarde pensioengeld van $ 1,2 biljoen (€ 834 miljard) in Australië is geïnvesteerd in landbouw. De beheerders van de fondsen vinden de schommelingen in opbrengsten nog te groot. Bovendien zou het lastig zijn om boerderijen snel te gelde te maken.

'Het is het beste dat onze boeren ons land zelf in eigendom hebben'

Landbouwminister Joyce heeft daar geen problemen mee. “Ik geloof in een Australië waar de meeste boeren de vaders en moeders zijn die de boerderij bezitten. Niet alles hoeft hier eigendom te zijn van investeerders of bedrijven die het land weer terug-leasen aan onze boeren.” De minister is derhalve zeer ingenomen met de trend die uitwijst dat grote boerenfamilies de investeerders steeds vaker aftroeven. “Ik ben het niet eens met die zogeheten experts die vinden dat je de landbouw alleen maar kunt ontwikkelen met buitenlands geld. Het is het beste dat onze boeren ons land zelf in eigendom hebben.”

Laatste reacties

  • agro1

    daar is WEL een verstandige regering aan het bewind.

  • WaterBase

    Dat noemen zij een regering met visie. Bij de meeste regeringen op deze wereld ontbreekt die jammer genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.