Home

Achtergrond

Geen renteverhoging ook niet goed

Eind vorige week werd met spanning uitgekeken naar een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve (FED). Er was onrust over de mogelijke gevolgen als de Amerikaanse rente omghoog zou gaan.

Maar toen de gevreesde verhoging uitbleef zorgde de bijbehorende uitleg door de FED eigenlijk voor nog meer onrust. Een van de argumenten was volgens FED president Janet Yellen de recente onrust op de financiële markten rond de economische groei van China. Juist dat argument wakkerde in eerste instantie de zorg juist aan en deden de aandelenkoersen flink dalen. In eerste instantie steeg de koers van de euro ten opzichte van de dollar naar 1,1419, maar begin deze week herstelde de dollar weer. De advieskoers voor de Euro van de Europese Centrale Bank (ECB) werd gisteren vastgesteld op $ 1,1241. Dat is een klein procent lager dan een week eerder.

Uitspraken ECB belangrijk

Wat voor Europa nu van groot belang wordt, zijn uitspraken van ECB bestuurders deze week. De Finse centrale bankier Erkki Liikanen zei in navolging van andere ECB bestuurders dat het obligatie-opkoopprogramma van de ECB kan worden uitgebreid als dat nodig blijkt om de economie te stimuleren.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.