Home

Achtergrond

WH Group keldert en herrijst op beurs Hongkong

De WH Group, moederbedrijf van het vleesconcern Smithfield Foods, werd afgelopen week verder meegetrokken in de val van de Chinese beurzen die ook de beurs in Hongkong flink beroerde.

Ten opzichte van een week eerder stond de koers afgelopen woensdag nog op een min van 16,48 procent en kwam uit op 4,41 Hongkong dollar. Begin juni was de koers nog fors hoger op 6,06 Hongkong dollar. De koers van afgelopen woensdag lag vrijwel gelijk aan het niveau van begin dit jaar.

Chinese beurs

In drie weken tijden verloren de beurzen in China meer dan een derde van hun waarde. Dat volgt op een periode van een jaar waarin Chinese aandelen vrijwel verdubbelden in waarde. De Chinese overheid heeft tal van maatregelen genomen, inclusief het stilleggen van de handel. Afgelopen woensdag werd nog besloten dat grootaandeelhouders hun stukken niet mogen verkopen. Die maatregel was eerder al opgelegd aan staatsbedrijven en andere overheidsinstellingen. Gisteren leek die strategie succes te hebben. De beurs in Shanghai steeg met bijna 6 procent, de andere grote beurs op het Chinese vasteland steeg met ruim 4 procent. De Hangseng index in Hongkong waar het aandeel WH Group genoteerd staat won op donderdag 3,7 procent. Het aandeel WH steeg met bijna 10 procent naar 4,83 Hong Kong dollar.

Bunge

De koers van grondstoffenhandelaar en producent van biobrandstoffen Bunge daalde in de afgelopen week met 4,7 procent naar $ 85,67. Oorzaak was een verlaging van de waardering van het aandeel door analisten van BMO Capital Markets. De analisten voorzien risico's in het komende kwartaal door lagere prijzen voor oliezaden. Bunge is de grootste koolzaadverwerker in Canada en daar wordt gerekend met een achteruitgang in koolzaad van 10 procent ten opzichte van vorig jaar volgens BMO.

Yara

Het aandeel van kunstmestproducent Yara daalde met bijna 4 procent ten opzichte van vorige week. Het lijkt een correctie op een eerdere koersstijging vanwege de verkoop van haar aandeel in de Britse kunstmestfabrikant GrowHow aan CF Industrie. Dat zou een hoger dividend op leveren verklaarde Yara.

PotashCorp

Het aandeel van de Duitse kaliproducent K+S daalde met ruim 3 procent na de forse koerssprong een week eerder. De overname plannen door het Canadese PotashCorp zijn niet van de baan en blijven de gemoederen rond beide bedrijven bezighouden. Het Duitse bedrijf heeft een bod van €41 per aandeel (in totaal bijna €8 miljard) afgewezen. Maar investeerders in K+S zien nog steeds een mogelijke deal volgens persbureau Reuters. Potash is er op gebrand om controle te krijgen op de Legacy kalimijn in Canada. Kenners van de branche voorzien een groter overaanbod op de kalimarkt als die mijn volop in productie zou gaan. Met de overname van K+S zou PotashCorp meer controle krijgen over de wereldwijde kaliproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.