Home

Achtergrond

Jan Huitema

Jonge hond met landbouwmissie.

Functie: Lid Europees Parlement
Nevenfunctie: Melkveehouder in Makkinga
Geboortejaar: 1984

De Friese boerenzoon Jan Huitema treedt in de voetsporen van Jan Mulder, de liberaal die ­jarenlang een gerespecteerd en standvastig parlementariër was voor de VVD in het Europees Parlement.

Landbouwcommissie van het Europarlement

Als een jonge hond en met een Fordson Dexta (1954) als campagnevoertuig profileerde de melkveehouder uit het Friese Makkinga zich als een ware stemmentrekker. Huitema maakte zich sterk voor een vaste positie van Nederlandse parlementariërs in de landbouwcommissie van het Europarlement. Huitema slaagde in zijn missie. Hij weet zich binnen de liberale Eurofractie en in de landbouwcommissie rap een stevige positie te verwerven.

Jeugdige uitstraling, toegankelijk en bevlogen

Huitema kan zich ontpoppen als invloedrijk politicus, maar wel in een kleine fractie. Zijn jeugdige uitstraling, toegankelijkheid en bevlogenheid geven hem een pre, ook zijn publicitaire activiteit helpt hem om zichtbaar te blijven. Hij moet wel optrekken tegen een stemmenkanon als Annie Schreijer.

Huitema is niet opeens vanuit Makkinga in het Europarlement beland. Hij heeft daar al een aantal jaren gewerkt, onder meer voor genoemde Jan Mulder. Hij moet de komende jaren gebruiken om zich een vaste positie in de politieke rangorde te verwerven.

Of registreer je om te kunnen reageren.