Home

Achtergrond

ECB kiest opnieuw voor renteverlaging om economie aan te jagen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de meeste economen weten te verrassen. De ECB heeft toch besloten het belangrijkste rentetarief verder te verlagen van 0,15 naar 0,05 procent.

De rente komt daarmee op het laagste niveau ooit. Ook gaat de bank vanaf oktober obligaties van bedrijven en financiële instellingen opkopen. Dat maakte ECB-bankpresident Mario Draghi donderdagmiddag bekend.
Daarnaast zal ook de depositorente en de boeterente met 0,10 procentpunt worden verlaagd naar respectievelijk -0,20 en 0,30 procent.
Deze onverwachte renteverlaging had meteen invloed op de koers van de euro, die liep met 0,9 procent terug ten opzichte van de dollar. Kort na de mededeling van Draghi moest voor één euro $ 1,3023  worden betaald. De koers van de euro staat nu op het laagste niveau sinds juli 2013.
Het hoop van Draghi met opnieuw een renteverlaging is dat dit de kredietverlening aan zal te jagen, en daarmee de economische groei zal stimuleren. Als dat  doel bereikt wordt zal de inflatie weer gaan stijgen en het gevaar van deflatie verkleind worden.
Het hoofddoel van de ECB is om prijsstabiliteit te bereiken in de eurozone. Die stabiliteit kan er komen, in de ogen van de ECB, als er een inflatieniveau is van iets onder de 2 procent, op dit moment is de inflatie aanmerkelijk lager, namelijk 0,4 procent.
Hoeveel geld de ECB uiteindelijk zal uitrekken voor het opkoopprogramma van obligaties van bedrijven en financiële instellingen kon de Italiaanse bankpresident niet zeggen nog niet zeggen. Daar worden na de ECB-bestuursvergadering van 2 oktober pas mededelingen over gedaan.
Volgens EU-commissaris en 'begrotingstsaar' Olli Rehn is het de vraag of deze stappen van de ECB voldoende zijn. 'Het is de juiste richting om het economisch herstel te 'redden', maar of het genoeg is?', zegt hij in een eerste reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.