Boerenblog

7 reactieslaatste update:19 okt 2020

‘Stedeling wees gewaarschuwd’

Stedelingen die rust zoeken, moeten niet op het platteland zijn.

“Ik dacht dat ik laatst de kleine bonte specht zag”, vertelt Luc. “Sssst ... niet doorvertellen”, zeg ik, “straks komen er extra maatregelen of worden vanwege deze beschermde soort extra Natura 2000-gebieden aangewezen.” In de krant is er al even sprake van geweest en echt niemand zit daarop te wachten.

Als ik op een stralende dinsdagochtend in de tuin aan het werk ben, hoor ik iets tikken. En warempel, ja, daar hoog in de oude perenboom zit de kleine bonte specht in de schors te tikken. Bij elke tik vallen stukjes schors naar beneden. Een bijzonder gezicht en het is echt een prachtexemplaar.

Rust en ruimte platteland worden schromelijk overschat

‘Kom naar het platteland voor rust en ruimte’, wordt via diverse toeristische kanalen gepromoot. Of men werkelijk weet wat het platteland exact behelst, is maar de vraag. Terwijl mijn werkzaamheden in de tuin mooi opschieten, hoor ik in de verte auto’s en vrachtwagens over de straat rijden. Soms toetert er iemand. En, jawel hoor, daar is ook het monotone brommende geluid van een hakselaar en de bijbehorende geluiden van optrekkende en remmende trekkers. Heel soms, dat ligt aan de wind, hoor ik ook de trein voorbij razen, terwijl het dichtstbijzijnde spoor toch wel een kilometer of 8 verderop is gelegen. ‘Paf’, hoor ik ook in de verte. Een jager is aan het schieten.

Rust op het platteland? Vergeet het maar

‘Het buitenleven omarmen’, is nog zo’n slogan die wordt ingezet om hoogopgeleiden met een aardig inkomen en eigen vermogen te verleiden een ‘leuk vrijstaand huis met een lap grond’ op het platteland te kopen. Voor die heerlijke rust en ruimte. Maar als de smalle straatjes, met mooi nazomerweer, gedeeld moeten worden met trekkers, dan is het gedaan met de rust. Eerst vindt men het ‘grof’ geschut indrukwekkend, maar op dag twee wordt het brommende geluid, het delen van wegoppervlak en ‘geduldig even langs de kant wachten’ met de fiets of auto toch als een last ervaren. Laatst kroop een fietser rechts langs een trekker en kwam ten val vanwege de weggezakte wegrand. Met een prachtige snoekduik viel hij in de lege sloot. Gelukkig kon deze man er hartelijk om lachen.

Randstedeling die naar het platteland wil komen, pas op

Kortom: rust op het platteland? Vergeet het maar. Ons 24-jarige buurmeisje schreef daarover op haar Facebook-pagina een hilarisch manifest met standpunten met een serieuze ondertoon:

‘Voor randstedelingen die besluiten een woning te kopen in een dorp voor de rust en de ruimte, DOE HET NIET!’

Waarom? Wij hebben:

 • Dorpsfeesten/ tentfeesten (vergelijkbaar met mini Zwarte Cross); dagenlang herrie en heel veel bier. Dagenlang! Elk jaar, in elk dorp!
 • Boerenaroma = niet te harden!
 • Hardwerkende boeren zeven dagen per week, dus ook op zondag, lawaai!
 • Noaberplicht = de buren weten eerder wat er thuis bij jullie aan de hand is dan jijzelf! En altijd erger!

Heb je ergens problemen mee? Aanpassen of opzouten!

Wees gewaarschuwd.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Je vergeet er nog één: Passie!

 • Maas1

  ...vrijheid..beknotten of bemoei zucht wordt door de bank genomen niet op prijs gesteld. Ieder heeft zijn ruimte en vrijheid...aanpassen of opkrassen.

 • Firma Vellenga

  Onlangs hier de buurman overleden (particuliere woning) Wat waren wij blij dat de andere buren (boer) dit huis meteen hebben opgekocht. Ook uit vrees voor de stedelijke mensen met al hun kwaaltjes en gezeur. Zitten nu een stel schapen in geloof ik. Dezen blèren ook wel maar voelt wel beter.

 • agratax(1)

  Stel de rust zoekende Randstedeling komt ondanks de boven genoemde waarschuwingen naar het "rustige" platteland. Zal zo gauw de migrant tot de conclusie komt dat de boeren lawaai produceren door hun vroeg beginnende werkzaamheden, kan de boer de borst nat maken, de door democratisch vastgestelde wet m.b.t. overlast staat aan de zijde van de migrant uit de stad. Wie moet zich dus aanpassen "De op het platteland wonende boer en zijn medebewoners" niet de nieuwkomer, die geniet bescherming via door en voor de stad gemaakte wetten.

 • Alco

  "De brug in Junne" Gem. Ommen is hier wel een sprekend voorbeeld van.
  Een enkeling domineert de hele buurt.

 • veldzicht

  Hier wonen ook veel stedelingen tussen de boeren op het platteland maar daar hebben we geen centje last van,klagen nooit over stank,ach lekker is het niet maar die paar dagen dat je wat ruikt dat weet je als je tussen de boeren gaat wonen en vinden het geen enkel bezwaar.Ik vind het eigenlijk wel gezellig die stedelingen,je hoort nog eens wat over andere beroepen en vaak doen ze aan vreemde sporten of rare hobby,s wat toch een verrijking is als altijd maar praten over koeien en waardeloze regering voor de boeren met hun stomme regeltjes..

 • veldzicht

  Een van die nieuwelingen is een notaris,hij begon met wat kippen in zijn tuin en boomgaard,maar die beesten bleven maar eieren uitbroeden .Soms geeft hij die kippen weg en veel haantjes hakt hij met een scherpe bijl de kop af om ze te slachten.Dan sta je toch met stomme verbazing te kijken dat hij dat doet en het toch niet allemaal van die tere zieltjes zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.