Foto: Theo Tangelder BoerenlevenOpinie

‘Stedeling wees gewaarschuwd’

Stedelingen die rust zoeken, moeten niet op het platteland zijn.

“Ik dacht dat ik laatst de kleine bonte specht zag”, vertelt Luc. “Sssst … niet doorvertellen”, zeg ik, “straks komen er extra maatregelen of worden vanwege deze beschermde soort extra Natura 2000-gebieden aangewezen.” In de krant is er al even sprake van geweest en echt niemand zit daarop te wachten.

Als ik op een stralende dinsdagochtend in de tuin aan het werk ben, hoor ik iets tikken. En warempel, ja, daar hoog in de oude perenboom zit de kleine bonte specht in de schors te tikken. Bij elke tik vallen stukjes schors naar beneden. Een bijzonder gezicht en het is echt een prachtexemplaar.

Rust en ruimte platteland worden schromelijk overschat

‘Kom naar het platteland voor rust en ruimte’, wordt via diverse toeristische kanalen gepromoot. Of men werkelijk weet wat het platteland exact behelst, is maar de vraag. Terwijl mijn werkzaamheden in de tuin mooi opschieten, hoor ik in de verte auto’s en vrachtwagens over de straat rijden. Soms toetert er iemand. En, jawel hoor, daar is ook het monotone brommende geluid van een hakselaar en de bijbehorende geluiden van optrekkende en remmende trekkers. Heel soms, dat ligt aan de wind, hoor ik ook de trein voorbij razen, terwijl het dichtstbijzijnde spoor toch wel een kilometer of 8 verderop is gelegen. ‘Paf’, hoor ik ook in de verte. Een jager is aan het schieten.

Rust op het platteland? Vergeet het maar

‘Het buitenleven omarmen’, is nog zo’n slogan die wordt ingezet om hoogopgeleiden met een aardig inkomen en eigen vermogen te verleiden een ‘leuk vrijstaand huis met een lap grond’ op het platteland te kopen. Voor die heerlijke rust en ruimte. Maar als de smalle straatjes, met mooi nazomerweer, gedeeld moeten worden met trekkers, dan is het gedaan met de rust. Eerst vindt men het ‘grof’ geschut indrukwekkend, maar op dag twee wordt het brommende geluid, het delen van wegoppervlak en ‘geduldig even langs de kant wachten’ met de fiets of auto toch als een last ervaren. Laatst kroop een fietser rechts langs een trekker en kwam ten val vanwege de weggezakte wegrand. Met een prachtige snoekduik viel hij in de lege sloot. Gelukkig kon deze man er hartelijk om lachen.

Randstedeling die naar het platteland wil komen, pas op

Kortom: rust op het platteland? Vergeet het maar. Ons 24-jarige buurmeisje schreef daarover op haar Facebook-pagina een hilarisch manifest met standpunten met een serieuze ondertoon:

‘Voor randstedelingen die besluiten een woning te kopen in een dorp voor de rust en de ruimte, DOE HET NIET!’

Waarom? Wij hebben:

  • Dorpsfeesten/ tentfeesten (vergelijkbaar met mini Zwarte Cross); dagenlang herrie en heel veel bier. Dagenlang! Elk jaar, in elk dorp!
  • Boerenaroma = niet te harden!
  • Hardwerkende boeren zeven dagen per week, dus ook op zondag, lawaai!
  • Noaberplicht = de buren weten eerder wat er thuis bij jullie aan de hand is dan jijzelf! En altijd erger!

Heb je ergens problemen mee? Aanpassen of opzouten!

Wees gewaarschuwd.

Beheer
WP Admin