Akkerbouw

Nieuws

Zetmeelaardappeldag bindt telers

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Avebe in september 2019 organiseerde het jubilerende concern vorige week de Zetmeelaardappeldag op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond.

Aardappelzetmeelconcern Avebe bestaat in september 2019 100 jaar. Het organiseerde daarom de Zetmeelaardappeldag voor zijn leden. Normaal houdt Avebe jaarlijks een demodag met veldproeven op Avebe-proefveldlocatie Eppiesbergje in Valthe, maar vanwege het 100-jarig jubileum besloot het in 2019 groots uit te pakken op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond (Dr.). De opkomst was goed.

Leveren op de wereldmarkt

Avebe zet niet meer in op groei in volume, maar in toegevoegde waarde, vertelt Marijke Folkers, voorzitter van de Raad van Commissarissen tijdens het welkomstwoord. Avebe heeft in de afgelopen decennia geleerd van leveren op de wereldmarkt. Platte groei met alleen bulk leidt vaak niet tot meer inkomsten. Avebe zoekt het daarom nu meer in niches, zoals plant-based en vegan producten. Consumenten die dergelijke producten kopen zijn erg kwaliteitsbewust, en bereid daarvoor de portemonnee te trekken. Folkers benadrukt dat coöperatie Avebe haar leden koestert, en dat de leden Avebe koesteren. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

Lees verder onder de foto.

Avebe-agronomist Michiel Kloosterboer leidt telers langs de proeven. - Foto: Hans Banus
Avebe-agronomist Michiel Kloosterboer leidt telers langs de proeven. - Foto: Hans Banus

Veganistische mayonaise

Aardappelzetmeel bindt, maar de Zetmeelaardappeldag ook. Naast de rassenproeven, pootbehandelingsproeven en bemestingsproeven greep Avebe de dag aan om zijn telers te laten zien dat het vernieuwend bezig is, met innovatieve producten op basis van (gemodificeerd) aardappelzetmeel en het hoogwaardige aardappeleiwit Solanic. Voorbeelden zijn toastjes met melkvrije crème fraîche, waarbij Solanic het dierlijke eiwit vervangt en zetmeel de spread smeuïg houdt; glutenvrij brood, waarbij de hoofdbestanddelen van aardappel zijn terwijl het, in tegenstelling tot het huidige glutenvrije brood, wel de bite en textuur van normaal brood heeft; en veganistische mayonaise, waarbij eierdooier is vervangen door aardappeleiwit.

Phytophthora

Avebe’s pootgoedhandelshuis Averis toont op zijn stand de opvolger van het phytophthoraresistente ras Avito, namelijk Avenger. Avenger scoort net als Avito
9,5 op phytophthoraloof en 9 op phytophthorastengel, maar geeft beduidend hogere opbrengsten. Avito heeft een zetmeelopbrengst van 100 punten, terwijl Avenger 111 punten scoort. Het ras is in opbouw. Er is voor komend seizoen nog geen commercieel pootgoed van beschikbaar, aldus Averis.

HLB maakte de telers attent op zijn nieuwe dienst pootgoedscan. Telers kunnen 250 pootgoedknollen insturen. HLB toetst die op onder andere Y-vitus, rooibeschadiging, gewicht, rhizoctonia, vitaliteit, fusarium, zilverschurft en pythium. Hieruit volgt een concreet pootafstandsadvies. Over afgelopen jaar bleek dat veel pootgoed van minder goede kwaliteit was dan telers vooraf dachten. In zeker 10% volgde een nauwer pootadvies, vertelt HLB-onderzoeker Albert Wolfs.

Of registreer je om te kunnen reageren.