Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Aardappelverwerker McCain verhoogt contractprijzen 15%

McCain verhoogt de aardappelcontractprijzen voor seizoen 2019-2020 met € 15 tot € 20 per ton.

De prijsverhoging bij McCain is afhankelijk van leveringstijdstip, voor de vroege leveringen komt er € 15 bij en dat loopt op naar € 20 per ton voor latere leveringen. Voor Fontane af land maat 50 opwaarts komt de prijs zo uit op € 110 per ton. Voor week 13, de gemiddelde leveringsweek, is de prijs € 142,25 per ton. Voor Innovator af land in de maat 40 plus biedt McCain € 115 per ton. In week 13 komt de prijs uit op € 150,20 per ton. De prijsverhoging van zo’n 15% is volgens Mark Zuidhof, director agriculture continental Europe van McCain en verantwoordelijk voor de aardappelinkoop in West Europa, deels ingegeven door de marktsituatie maar ook door de hogere teeltkosten.

Prijs pootgoed iets hoger dan vorig jaar

McCain wil vanwege de krappe oude oogst begin juli beginnen met de nieuwe oogst. Voor de vroegste leveringsweken biedt McCain € 50 tot € 55 per ton boven de prijs van vorig seizoen. Dit gaat dan vooral om de rassen Première en Sinora. McCain contracteert in die periode ook vroege aardappelen in het Franse Landes en in het Duitse Pfalz-gebied.

Pootgoed heeft McCain volgens Zuidhof voldoende beschikbaar om het gewenste contractvolume vast te leggen. De prijs voor het pootgoed is iets hoger dan vorig jaar, maar dat wordt gecompenseerd door de fijnere maatsortering waardoor minder kilo’s nodig zijn. De pootgoedkosten komen daardoor volgens Zuidhof ongeveer op hetzelfde niveau uit als vorig jaar.

Naast de prijsverhogingen zijn er in de contractvoorwaarden van McCain geen wijzigingen aangebracht.

Laatste reacties

  • boer drenth

    50mm opwaarts in julie ,dat kan een geweldige opbrengst worden.

  • Tiny1946

    Het zijn schurken en dat blijven ze

Of registreer je om te kunnen reageren.