Pas gerooide cichorei, afgelopen seizoen op Tholen. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Rassenlijst cichorei exact hetzelfde als vorig jaar

Door de extreme weersomstandigheden in 2018 zijn er voor cichorei geen nieuwe opbrengstcijfers beschikbaar gekomen. Daardoor konden geen nieuwe rassen worden opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2019.

Wel zijn er goede cijfers verkregen voor schieterresistentie en vroegheid grondbedekking. Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin deskundigen uit het bedrijfsleven samenwerken.

Hoewel er geen nieuwe rassen op de rassenlijst zijn gekomen, valt het ras Barite toch onder de N-rubriek. N staat voor Nieuw aanbevolen. “Dit ras heeft nog geen indeling A of B gekregen”, legt CSAR-secretaris Hans de Keijzer uit. “Dan kan een ras 2 jaar onder N vallen.”

Dit ras geeft de hoogste financiële opbrengst

Op de lijst staan 5 A-rassen, aanbevolen rassen dus. Maestoso levert de hoogste financiële opbrengst en ook de hoogste scores op wortel- en inulineopbrengst, plus een gedeeld beste inulinegetal. Wat betreft vroegheid grondbedekking scoort dit ras onder het gemiddelde. De schieterresistentie is wel weer erg goed.

Deze rassen scoren goed op vroegheid grondbedekking

De rassen met een hoog cijfer op vroegheid grondbedekking zijn Benulite en Barite. Deze 2 hebben bovendien een specifieke tolerantie tegen sulfonyl-urea herbiciden die in cichorei zijn toegelaten. Dat zijn dus goede rassen op percelen waar een hoge onkruiddruk wordt verwacht. Vanwege de lagere schieterresistentie moeten deze rassen niet te vroeg worden gezaaid.

Beheer
WP Admin