Premium
Voor het rooiwerk schakelde teler Bert van der Louw uit Kats loonbedrijf van der Heijde uit Kamperland in. Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Cichorei rooien voor de laatste ronde

Op de stortplaats worden de pennen in rijen gestort zodat de cichoreimuis de pennen soepel kan laden. Hier wordt de eerste vracht voor de tweede lijn gestort.

Nu wordt er nog een mooie oogst van het land gehaald. In het begin van het seizoen ging het niet goed. Van der Louw zaaide 7 hectare, de helft ervan kwam zo slecht op dat de teler de helft overzaaide met snijmais. Na 16 jaar houdt hij de cichoreiteelt dan ook voor gezien.

De teelt van cichorei is met name tijdens de kiemperiode een uitdaging. De teelt gebeurt bij voorkeur net als hier op niet al te zware grond. Vooral om kans op wortelbreuk tijdens het rooien te voorkomen.

Bij het leegdraaien van de bunker is te zien dat de pennen vrijwel compleet en schoon uit de grond komen.

Uitval van cichorei wordt zodoende tot een minimum beperkt. Achter de rooier is dan ook nauwelijks uitval van cichoreipennen te zien.

Ten laatste hebben ook de spijlen van opvoerband een geringere tussenruimte.

De spijlen van de zonnen staan ook dichter op elkaar evenals de spijlen van de rekken.

Zo zijn de rooischaren langer dan van een bietenrooier om de cichoreipennen zo compleet mogelijk uit de grond te krijgen.

Van voeten tot kruin beheerst Wim van der Heijde deze Vervaet rooier die volgens zijn specificaties is gebouwd op basis van de bekende Beet Eater.

Beheer
WP Admin