Akkerbouw

Nieuws

CBS: laagste opbrengst zaaiuien sinds 2003

De voorlopige opbrengst voor zaaiuien, exclusief uitval, is dit seizoen 811.392 ton. Dat is 44% minder dan vorig seizoen.

Toen kwam een recordoogst van 1,5 miljoen ton van het land af. In de sector werd verwacht dat dit rond 30% zou uitkomen. De gemiddelde hectareopbrengsten in Nederland liggen in 2018 extreem laag met 32 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Extreem lage productie

Hiermee wordt oogst 2018 de laagste zaaiuien-opbrengst sinds 2003. Toen kwam dat door het kleinere areaal. Het geoogste oppervlakte was in 2003 16.376 hectare bij een hectare-opbrengst van 49,4 ton. De geoogste oppervlakte voor 2018 is nog niet bekend, maar het voorlopige areaalcijfer zaaiuien staat op 25.650 hectare. Het uienareaal is in 15 jaar met 57% gegroeid.

In 2003 was het kleinere areaal sterk van invloed op de productie, maar in 2006 was dat de lage hectare-opbrengst van 46,4 ton. Dat komt niet eens in de buurt van de uien-hectareopbrengst dit jaar. De voorgaande twee jaren was dat juist fors meer met respectievelijk 55,7 en 52 ton per hectare. Het CBS heeft nog geen cijfers per provincie bekend gemaakt.

Uienprijzen hoog

Door het krappe aanbod, veroorzaakt door de droge en hete zomermaanden, liggen de uienprijzen dit seizoen op een hoog niveau. De beurs in Emmeloord noteert voor uien 60% grof stabiel hoog op €35 per 100 kilo aan de bovenkant. De gemiddelde hectareopbrengst ligt op 32 ton. Er zijn ook telers in het zuidwesten die de uien niet eens hebben gerooid of slechts 5 ton per hectare van het land afhaalden. Zij profiteren dit seizoen niet van de hoge prijzen.

 

20% minder aardappelen dan vorig jaar

Ook de totale bruto-opbrengst van consumptieaardappelen voor oogst 2018 komt flink lager uit op ruim 3 miljoen ton in Nederland. Daarmee ligt de totale bruto-opbrengst ruim 20% lager dan vorig jaar. De voorlopige bruto-hectareopbrengst wordt op 40 ton consumptieaardappelen geschat.

Voor alle aardappelen (consumptie-, poot- en zetmeelaardappelen) haalden telers volgens het CBS gemiddeld slechts 35 ton aardappelen per hectare. De totale aardappelopbrengst komt uit op 5,8 miljoen ton.

13% minder suikerbieten dan in 2017

De bruto-opbrengst van suikerbieten komt uit op 6,9 miljoen ton in 2018. Akkerbouwers oogsten daarmee 13% minder dan vorig jaar. Ze oogsten een kwart meer dan in 2016 toen de suikerquotering nog niet was afgeschaft.

Onduidelijkheid over publicatie oogstraming

Kamervragen hebben het afgelopen jaar enige onduidelijkheid veroorzaakt over de publicatie van de oogstraming uien van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Akkerbouwer Kees Hanse, die tegen de publicatie ageert vanwege het vroege tijdstip, is verbaasd dat dit nu toch weer in oktober gebeurt. Cor Pierik van het CBS legt uit dat het simpelweg moet. “Wie er tegen is, moet naar Brussel om de verordening te laten aanpassen.”

Hanse: voorlopige cijfers zeer onbetrouwbaar

De voorlopige cijfers van 31 oktober zijn zeer onbetrouwbaar, stelt Hanse. “Het is verschrikkelijk dat in deze tijd van het jaar deze ramingen worden gepubliceerd. Er kan nu nog zoveel gebeuren. We zien elk jaar dat de prognose sterk afwijkt van de definitieve cijfers. Dat moeten we niet willen met z’n allen.”

CBS: cijfers oktober geven inzicht in markt

De landbouwrekeningen – waarvoor de oogstramingen input zijn – zijn verplichte statistieken, meldt het CBS. Deze moeten in december worden aangeleverd bij Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. “De raming in oktober voorziet bovendien in een nationale behoefte aan cijfers die inzicht bieden in de markt”, stelt CBS.

Of registreer je om te kunnen reageren.