Akkerbouw

Nieuws

EFSA: weinig residu pesticiden

Voeding in de EU is voor het overgrote deel vrij van residuen, of bevat residuen die binnen wettelijke kaders passen.

Dat blijkt uit cijfers die de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA heeft verzameld. In 2015 was bij een kleine 3% van de monsters die zijn genomen in de EU sprake van een overschrijding, terwijl 53% geen meetbare overblijfsels van pesticiden bevatte.

De cijfers zijn vrijwel hetzelfde als een jaar eerder. In totaal zijn in 2015 ruim 84.000 monsters onderzocht. Het grootste deel, bijna 70%, betrof producten uit de EU, IJsland en Noorwegen. Producten van buiten de EU bevatten vaker ongeoorloofde residuen dan producten van binnen de EU. Maar het percentage daalde ook hier van 6,5% naar 5,6%.

Meeste overschrijdingen in broccoli

Ter vergelijking: producten uit de EU, IJsland en Noorwegen bleken in 1,7% van de gevallen wettelijke kaders te overschrijden. Bij biologische producten was in 0,7% van de gevallen sprake van overschrijding. Bij producten van dierlijke oorsprong was 84,4% van de monsters vrij van meetbare residuen. Overschrijdingen worden het vaakst in broccoli aangetroffen.

Nederlandse cijfers

In Nederland zijn in 2015 4.100 monsters genomen, waarvan 7% een overschrijding vertoonde. Het percentage ligt relatief hoog, omdat Nederland als handelsland veel van ver importeert en dan weer elders in de EU brengt. Het aantal overschrijdingen van de norm daalde licht voor producten van binnenlandse en EU-oorsprong. Bij producten van buiten de EU was juist sprake van een beperkte stijging.

De meeste overschrijdingen zijn vastgesteld bij broccoli die uit China werd geïmporteerd. In 56,3% van de gevallen bleek de wettelijke norm overschreden. Ook Chinese kool uit zowel China als Nederland, aardbeien uit Egypte en tropisch fruit scoren relatief slecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.