Akkerbouw

Nieuws 1160 x bekeken 3 reacties

‘Supermarkten melken groentetelers uit’

De groentetelers in België ontvangen een schijntje voor hun groenten vergeleken met wat de consumenten moeten betalen. Het Belgische Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) noemt dit frustrerend.

“De Belgische groentetelers beleven barre tijden”, schrijft de ABS-groentecommissie in een open brief aan de supermarktketens in België.

Het ABS heeft de prijzen van verschillende groenten op een rij gezet. Prei wordt bij supermarktketen Aldi verkocht aan de consumenten voor € 1,45 per kilo. De teler krijgt volgens het ABS nog geen 20 cent betaald. Een knolselderij kost bij Aldi 99 cent, terwijl de teler er 11 cent voor krijgt. Supermarkt Colruyt vraagt voor raapjes (een soort koolrapen) € 1,99 per kilo; de boer moet het doen met 15 cent. Colruyt biedt savooiekool aan in de reclame voor € 1,19 per stuk. De teler ontvangt volgens het ABS 19 cent. Bij spruitjes constateert het ABS een prijsverschil van € 3,49 per kilo in de winkel, tegen 74 cent voor de boer. Bij Albert Heijn/Delhaize ziet het ABS dat consumenten voor een rode kool € 2,49 betalen, terwijl de teler 19 cent krijgt.

‘Groentetelers zijn de dupe van de onophoudelijke wedren tussen supermarkten om de consument’

De ABS-commissie vindt dat de supermarkten de groentetelers uitmelken. “De telers zorgen elke dag voor de aanvoer van streng gecontroleerde, dagverse groenten van hoge kwaliteit. We worden daar de laatste maanden ondermaats voor vergoed. Er zit een zeer grote marge tussen de boerenprijs en de consumentenprijs. De groentetelers zijn de dupe van de onophoudelijke wedren tussen supermarkten om de consument. De boer krijgt geen volwaardige prijs. De supermarkten verkopen onze producten met mega-marges. Wij eisen een betere vergoeding voor al het zware werk, de vele investeringen en de vele controles.”

Laatste reacties

  • alco1

    Dooooor draaien.

  • pinkeltje

    Aandelen supermarkt kopen in plaats van een nieuwe trekker als dat de plek is waar het geld wordt verdiend.

  • ed12345

    Het feit dat er maar een paar grote ketens overblijven geeft hun te veel macht

Of registreer je om te kunnen reageren.