Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Limagrain: areaal winterveldbonen groeit door

Het Nederlandse winterveldbonenareaal groeit onverminderd door. Dat meldt veredelingsbedrijf Limagrain, dat aangeeft 38% meer vraag te hebben naar zaaizaad van het ras Tundra dan vorig jaar.

De inzaai voor teelt 2018 is in volle gang en wordt naar verwachting eind deze maand afgerond.

Eiwitten

Limagrain introduceerde de teelt van winterveldbonen drie jaar geleden. De 50 tot 60 hectare van toen is meer dan vervijfvoudigd. “Vooral vanuit de veehouderij groeit de interesse”, zegt commercieel manager Jos Groot Koerkamp. “Zowel melkveehouders als pluimveehouders zien in veldbonen een ideale krachtvoerteelt. Het product is rijk aan ruw eiwit en zetmeel en rekent goed in rantsoenen. Het gaat niet alleen om de besparing op voerkosten, maar ook om het genereren van meer melkeiwit en melkopbrengst bij koeien, hogere ei-gewichten bij leghennen en extra groei bij slachtkuikens. Dieren blijven er veel gezonder bij.”

Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Interessante afzet

Tundra is in de regel goed voor een opbrengst van 5 tot 8 ton per hectare. Daarmee komt het wintergewas tot hogere eiwitproducties dan zomerteelten.

“Met de focus op meer lokaal geproduceerd plantaardig eiwit is de teelt voor akkerbouwers zeker ook een kans”, weet Groot Koerkamp. “Samenwerking met lokale veehouders, voerindustrie of collecteurs kan een interessante afzet opleveren.”

Laatste reacties

  • farmerbn

    Daarbij een hele mooie doorworteling en structuur in het volgende najaar.

  • Versteeg1

    ....

Of registreer je om te kunnen reageren.