Pootgoedoogst Friese boer in vlammen verwoest - Boerderij.nl
Akkerbouw

Nieuws laatste update:10 okt 2017

Pootgoedoogst Friese boer in vlammen verwoest

De hele pootgoedoogst, inclusief eigen uitgangsmateriaal, die in vlammen opgaat: het overkwam maatschap Vogels in het Friese Firdgum in de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag.

De schade loopt in de miljoenen. De brand is ontstaan in een trekker die onder een afdak van het bedrijf stond en bluswater was onvoldoende voor de brandweer beschikbaar om adequaat te kunnen handelen.

De brand is ontstaan in een trekker die onder een afdak van het bedrijf stond en er was onvoldoende bluswater.

Eerste prioriteit: opruimen en verzekeringszaken uitzoeken

Akkerbouwer Emile Vogels geeft maandag na beraad met de verzekeraar aan niet veel over de kwestie, die nog moet worden onderzocht, te kunnen zeggen. Zijn eerste prioriteit is opruimen en uitzoeken hoe het verzekeringstechnisch allemaal zit. Vogels verwijst naar het uitgebreide verslag van de Leeuwarder Courant, waarin te lezen is dat de opbrengst van 70 hectare pootgoed in vlammen is opgegaan; zo’n 3.500 ton.

Trekkerbrand

De trekkerbrand werd rond half 3 ’s nachts opgemerkt door een melkrijder op weg naar Sint Jacobiparochie, weet de Leeuwarder Courant. De brandweer is vervolgens snel ter plaatse, maar kan met een slang van 200 meter niet bij het water 300 meter verderop. Vogels en de brandweer zien machteloos toe hoe het vuur zich uitbreidt, in afwachting van pompen en een langere slang.

Gebrek aan bluswater typerend voor buitengebied

De brand wordt zeker geëvalueerd, zegt commandant Pieter Lodder van de brandweer Fryslân. De situatie in Firdgum, namelijk dat er in de directe omgeving van de brand geen bluswater is, is typerend voor veel plekken in het buitengebied. “We zitten hier in een polder en dat betekent dat het water wordt weggemalen”, legt Lodder uit. “En we hebben nu ook te maken met het winterpeil: het waterpeil wordt dan laag gehouden, waardoor er nog minder water is.”

Pompen moeten volgens protocol binnen een uur aanwezig zijn, maar dat is al erg lang bij zo’n brand.

Ook in Drenthe boerderijbrand

Ook in het Drentse Eerste Exloërmond woedde een brand op een boerderij; in de nacht van zondag op maandag gingen een uienloods en vijf landbouwwerktuigen in vlammen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.