Akkerbouw

Nieuws 2500 x bekeken

Niet alle bruinrot-getroffenen zijn verzekerd

Niet alle zeven besmette en waarschijnlijk besmette pootgoedbedrijven zijn verzekerd tegen bruinrotschade bij PotatoPol, zegt directeur van het bedrijf Gert Jan van Dijk.

Hoeveel bedrijven van de zeven dan niet verzekerd zijn, wil Van Dijk niet zeggen, omdat door het geringe aantal besmettingen door collega-pootgoedtelers snel herleid kan worden wie het zouden betreffen.

Geteeld pootgoed vernietigd

Van besmette bedrijven moet al het geteelde pootgoed worden vernietigd. Van waarschijnlijk besmette bedrijven wordt alleen de verdachte partij vernietigd. Al met al kan de financiële schade per bedrijf oplopen van tienduizenden tot zelfs honderdduizenden euro’s bij grotere telers.

Aardappeltelers kunnen zich sinds 1997 bij PotatoPol verzekeren tegen het risico op financiële schade door het onvoorzien optreden van bruinrot, ringrot en PSTVd-besmettingen in aardappelen. In 2016 telde PotatoPol 3.080 deelnemers. Het verzekerde areaal bedroeg een kleine 100.000 hectare. De waarde van de in verzekering gegeven stammenteelt, pootaardappelen, consumptieaardappelen en zetmeelaardappelen was iets meer dan €600 miljoen, zegt Van Dijk.

Directe gewasschade en vernietigingskosten

De schadevergoeding is een tegemoetkoming voor de directe gewasschade en de vernietigingskosten. Voor stammenpootgoed geldt een verzekerd bedrag per hectare tussen de €7.700 en €14.300 per hectare, voor pootgoed tussen de €5.600 en €10.500 per hectare. Afhankelijk van de bedrijfsvoering kan een teler kiezen voor een lager of hoger verzekerd bedrag per hectare.

De voorschotpremie bedraagt bij pootgoed 0,3438% van het verzekerd bedrag, de omslagpremie 1,0313%. De voorschotpremie is de minimumpremie. Deze geldt bij landelijk weinig schade. Zijn er veel besmettingen en moet PotatoPol veel geld uitkeren, dan kan de premie dat jaar worden verhoogd tot maximaal de omslagpremie. In afgelopen jaren met weinig schade werd het overschot uit de voorschotpremie aan de leden gerestitueerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.