Pootaardappelpartijen met veel afwijkende knollen zijn handmatig praktisch niet uit te lezen. Optische sorteerrobots kunnen dat wel.  Op verzoek van telers heeft de NAK daarom besloten dat uitgelezen aardappelen niet automatisch hun pootgoedstatus verliezen. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Partijen pootaardappelen mogen op kwaliteit gesplitst worden

De vaste commissie pootaardappelen van de NAK besloot om toe te staan dat een partij pootaardappelen op basis van kwaliteitsaspecten in verschillende delen wordt uitgesorteerd.

Op pootaardappelbedrijven worden steeds meer optische lezers ingezet voor het sorteren van de aardappelen. Met een optische lezer wordt het mogelijk om ‘slechtere’ partijen pootgoed, die niet handmatig te lezen zijn, te sorteren in een goede kwaliteit.

De huidige regel is dat aardappelen die uit de partij worden gehaald uitschot zijn. Hierdoor verliezen deze aardappelen de status pootgoed en kunnen daarom niet meer gecertificeerd worden.

Vanaf oogst 2024 sorteren op kwaliteitsaspecten

Vanaf oogst 2024 is het mogelijk om een partij in verschillende delen te sorteren op kwaliteitsaspecten. Alleen de aardappelen die niet voldoen aan de minimale normen van klasse B worden beschouwd als uitschot. Voorwaarde is wel dat de ‘natuurlijke’ sortering behouden moet blijven voor de maatsortering.

Als een partij wordt gesorteerd in verschillende kwaliteiten moet voor de ontvanger duidelijk zijn wat de onder- en bovengrens is van deze aspecten. De vaste commissie heeft aangegeven, dat de traceerbaarheid van de deelpartijen ten alle tijden geborgd moet blijven, ook over een teeltjaar heen. Dit in verband met q-organismen.

Beheer
WP Admin