Akkerbouw

Nieuws 2451 x bekeken

Zomers weer maakt ruim baan voor uienoogst

Het zomerweer legt de aardappeloogst op zware gronden even stil en maakt ruim baan voor de uienoogst.

De zonuren zijn positief voor de productie van suikerbieten. Dat blijkt uit de visie van deskundigen.

Suikerbieten, groenbemesters en mais profiteren volop van de zonuren dezer dagen. “Wij hebben onze opbrengstprognose naar boven bijgesteld”, zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. De prognose is nu 13,7 ton suiker per hectare, waar het bedrijf onlangs in Cosun Magazine nog repte over 13,3 ton suiker per hectare. “Op percelen waar het gewas er goed bijstaat, kunnen bieten optimaal produceren. Maar hittestress ligt ook op de loer. De verschillen zijn groot dit seizoen, we rekenen 2.000 hectare niet mee.”

Uien, die nog maar amper groeien, sterven versneld af door de hitte. “Sommige telers zijn al te laat om op het beste moment te rooien voor de beste kleur en huidkwaliteit”, zegt Jaap Jonker van zaadfirma De Groot en Slot. “Het beste is het als uien voor het weer gaat regenen in elk geval gerooid zijn.”

'Wachten op een bui is het beste'

Bij de uien komen geen kilo’s meer bij, onderschrijft Paul Hooijman van adviesbureau Delphy. “Dat is vooral in de consumptieaardappelen lastig. Het zeeft op zich goed, maar bovenin zitten kluiten die aardappelen kunnen beschadigen. Dat is vooral op kleigronden een aandachtspunt. Hoe raar het misschien ook klinkt: wachten op een bui is het beste.”

Peen heeft het lastig nu. De groei stagneert door de hitte en daarmee wordt het gewas vatbaar voor ziektes. Het gewas heeft vooralsnog een goede stand. Uien en aardappelen vallen tegen in opbrengsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.