Akkerbouw

Nieuws 8 reactieslaatste update:11 aug 2016

Afkeuring kopergebruik in bio-aardappelen

Kees van Zelderen, LTO-voorzitter vakgroep biologische landbouw, keurt het gebruik van koperoxychloride als bestrijdingsmiddel in de biologische landbouw af.

Vorige week bracht Boerderij naar buiten dat het middel illegaal tegen phytophthora in biologische aardappelen wordt gebruikt. "Het is helder. De regels zeggen hoe je koper als bladbemesting mag gebruiken en niet in een veel hogere dosering als bestrijdingsmiddel. Het illegaal toepassen van koper brengt de biologische sector in diskrediet. We zitten met koper in onze maag. Ik heb wel het idee dat slechts een kleine minderheid van de biologische telers zich hier schuldig aan maakt."

Geen gebruik verboden middelen

Gangbare telers mogen geen verboden middelen gebruiken, dus biologische akkerbouwers ook niet. Gelijke monniken, gelijke kappen, stelt Herman van Bekkem van Greenpeace. Gebruik van het zeer giftige koper is zeer ongewenst en strookt niet met biologisch. Regels staan bij een goede houding van de sector en goede controle en handhaving. Van Bekkem ziet meer in het gebruik van resistente rassen om phytopthora te voorkomen, dan ‘natuurlijke’ bestrijdingsmiddelen.

Bij Agrico, Albert Heijn en Stichting Natuur en Milieu waren door vakanties niet de juiste personen voor commentaar beschikbaar.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Heeft de Tweede Kamer geen grotere problemen dan de Bio teelt? IK denk het wel. Ik vind dat deze materie niet thuis hoort op het Hoogste Politieke podium, het is het degraderen van de Tweede Kamer door de dames en heren leden der Kamer zelf verkozen.

 • farmerbn

  Er staat steeds dat koper zeer giftig is maar koper zit ook in het voer. Koper zal niks giftiger zijn dan keukenzout. We hebben koperen waterkranen en vroeger ook deurkrukken omdat koper bacterien doodt. Of je dat zeer giftig kunt noemen?

 • j.verstraten1

  Goede reactie Kees, niet goed proberen te praten wat krom is. Daar zijn wij van de gangbare kampioen in en die kant moet je niet op willen.

 • jjjvanmelick

  Er zijn vele en zwaardere fouten en leugens geldend in ons kleine Nederland, waar men zich in het geheel niet druk om maakt, dan de koperoxychloride tegen de aardappelziekte Fytophtora. Weliswaar is er ook een prachtig en gunstig ander werkend middel voor de aardappelfytophtora; 'n goede Biologische teler weet dit maar, dat zal hem wel te moeilijk zijn of te arbeidsintensief.
  Koper, maak je er maar niet te druk om; de varkensham zag er voor enige jaren terug groen van en... we leven nog en zijn gezond. Toen werd koper door het varkensvoer gemengd om de ligtijd van het mestvarken te verkorten... hoe anders kan men denken en goedvinden, als het maar geld oplevert.

 • Jan-Zonderland

  Beetje frapant dat er, ondanks dat het vakantietijd is, bij geen van de bovengenoemde instellingen iemand aanwezig was om hierop te kunnen/mogen reageren. Daar geloof ik niks van. Het is al langer bekend dat dit middel oneigenlijk gebruikt wordt maar men hield het liever onder de pet omdat dan de hele bio mythe van bovengenoemde instellingen als een kaartenhuis in elkaar valt.

 • A1967

  Ik zie het probleem ook niet, als SKAL dit constateert kan ze de beslissing nemen om dit af te keuren.

 • Joerissen

  Vraag mij af hoe de consument zou reageren indien men wist dat er middelen in de biologische teelt gebruikt worden die in de gangbare teelt al vele jaren verboden zijn!?! Biologisch wordt toch verkocht als gezonder ??? Dat van die koperen waterleidingen is grote onzin; geheel andere vorm van koper!

 • farmerbn

  Ik weet ook wel dat poeder met koper niet hetzelfde is dan waterleidingbuis met koper. Maar omdat er in beide koper zit heeft het een ontsmettende werking op organismen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.