Akkerbouw

Nieuws 1102 x bekeken

Zwitsers willen GMO-tarwe testen

Zwitserse onderzoekers willen een veldproef doen met genetisch gemodificeerde wintertarwe. De tarwe heeft een gen gekregen van gerst, waardoor de tarwe een hogere opbrengst moet realiseren. De proef gaat zes jaar duren.

De wintertarwe is ontwikkeld door het Duitse Institut für Pflanzengenetik und Kulturpflanzenforschung (IPK) in Gatersleben. De veldproef moet worden uitgevoerd door het Zwitserse onderzoeksinstituut Agroscope in Zürich. Het instituut heeft daarvoor een vergunning aangevraagd bij de Zwitserse autoriteiten. De proef moet dit najaar van start gaan.

Er wordt nergens in de wereld op commerciële schaal genetisch gemodificeerde tarwe geteeld. Volgens het IPK en Agroscope stijgen de hectareopbrengsten nauwelijks bij tarwe, terwijl in de toekomst meer voedsel nodig is. Daarom heeft het IPK het wintertarweras Certo voorzien van een gen uit gerst. Door het nieuwe gen kan de tarweplant meer suiker en dus een hogere korrelopbrengst produceren.

'Substantieel hogere opbrengsten'

Volgens het IPK haalt de gentarwe in het laboratorium 'substantieel hogere opbrengsten' dan het standaardras. In halfopen kassen was die meeropbrengst 5%. Het IPK en Agroscope willen de komende jaren testen of de meeropbrengsten ook haalbaar zijn in de open lucht, met dezelfde input van meststoffen. Ook worden de eigenschappen van de tarwe beoordeeld. Verder moet duidelijk worden of de teelt invloed heeft op insecten en het bodemleven. Voordat de vergunning voor de veldproef met de genetisch gemodificeerde tarwe wordt afgegeven, wordt eerst een inspraakronde gehouden in Zwitserland.

Of registreer je om te kunnen reageren.