Akkerbouw

Nieuws

CSV Covas onderzoekt fusie met Cosun

Telerscoöperatie CSV Covas onderzoekt een fusie met Koninklijke Coöperatie Cosun. Dat heeft de ledenraad op maandag besloten. De intentie is om de fusie per 1 mei 2017 te bekrachtigen.

Het bestuur, de ledenraad en Raad van Toezicht hebben de toekomstige rol van coöperatie CSV Covas in de bietenteelt, cichoreiteelt en andere activiteiten kritisch tegen het licht gehouden. Daaruit volgden meerdere scenario's. De fusie met Cosun kwam als beste uit de bus.

"Ons verdienmodel komt onder druk te staan", zegt CSV Covas-voorzitter Noud van Vught. "Dan getuigt tijdig reageren ook van goed ondernemerschap. Voor het bestuur staat het ledenbelang en daarmee een financieel gezonde bietenteelt voorop. Daartoe moet de coöperatie de juiste waarde kunnen blijven toevoegen en financieel gezond kunnen blijven functioneren en de leden moeten dezelfde bietenprijs als die van Cosun blijven ontvangen."

Voor Limburgse bietenteler verandert niet zoveel

"De bijna 1.600 leden van CSV Covas zijn ook leden van Cosun, waar in totaal zo'n 9.000 telers bij aangesloten zijn. Dit is een gezonde basis voor onze gesprekken", zegt Dirk de Lugt, voorzitter Raad van Beheer van Cosun.

Volgens Jan Willem van Roessel, secretaris van de Raad van Beheer van Cosun, verandert er met een fusie voor een Limburgse bietenteler niet zo heel veel. "Zijn bieten worden nog steeds opgeladen en hij houdt een vaste contactpersoon. De bieten gaan naar dezelfde fabriek en de coöperatie betaalt, weliswaar met iets andere verrekening van premies."

Van Roessel gaat er vanuit dat de twee coöperaties op korte termijn in gesprek gaan om de verkenning de concretiseren. "We gaan ervoor zorgen dat er iets uitrolt dat goed is voor alle Nederlandse bietentelers."

Over de andere activiteiten van CSV Covas, zoals de brouwgerstteelt, moet nog worden nagedacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.