Akkerbouw

Nieuws 2533 x bekeken

Bejo: scoren met variaties in peen

Kwaliteit, smaak, gemak en gezondheid. Dat zijn de eigenschappen waarmee peen in de markt kan scoren, volgens Daniëlle Bruin van zaadveredelingsbedrijf Bejo Zaden. Zij sprak dinsdag op de themadag peen van landbouwbeurs LNCN.

Bruin stuurde aan op een meer afzetgerichte teelt. "De meeste telers in Nederland, waar zo'n 70% van de peen voor de vrije markt wordt geproduceerd, kennen hun afnemers niet. Dat kan het lastig maken om op marktontwikkelingen in te gaan."

Trends

En die ontwikkelingen zijn er. Bruin somde de trends op. Consumenten willen steeds meer lokaal geteelde en verse producten, waarbij biologisch – mede dankzij positieve inzet van de retail - groeit. Ook snackgroente en andere kant-en-klare concepten zijn populair. Peen wordt ook steeds vaker samen met andere (groente)producten verpakt, zoals in soeppakketten.

Smaak en inhoudsstoffen zijn erg belangrijk voor de consumptie. Maar er zijn ook andere doeleinden. Zo wordt peen gebruikt voor de productie van kleurstoffen. De paarse variant wordt toegepast in aardbeienyoghurt. Naast gele, oranje en paarse peen heeft Bejo nu ook rode peen (3061) in het assortiment, vertelde Bruin dinsdag.

Bruin probeert telers in de goedgevulde zaal van 't Voorhuys in Emmeloord aan te sporen om gebruik te maken van de variatie die het zaadbedrijf in het assortiment biedt. Zoals het zoete bospeenras Mokum. Het uitgangsmateriaal is er, het is echter zaak voor de teler om er een afnemer bij te zoeken.

Goede kwaliteit

Voor de rest van de peen, ook bulk, geldt vooral dat de kwaliteit goed moet zijn om te kunnen blijven verkopen. De markt is nu wat onzeker, de prijzen voor gangbare peen zitten rond kostprijs. Marktkenners hebben het gevoel dat er op termijn nog wel een plus in zit voor goede wortelen. Hiervoor moeten verkopers echter even geduld hebben.

Dat biologische peen erg lucratief kan zijn bewijst de markt dit seizoen. De prijzen zijn reeds verdubbeld naar een actuele beursnotering van €64 tot €78 per 100 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.