Akkerbouw

Nieuws

Lage opbrengsten bij Duits koolzaad

Frankfurt am Main - De eerste opbrengsten van de in Zuidwest-Duitsland begonnen koolzaadoogst zijn laag tot gemiddeld. Dat meldt landbouwblad Agrarzeitung.

De door het blad geraadpleegde agrohandelsbedrijven signaleren aan de onderkant van de schaal hectareopbrengsten van slechts 2 tot 4 ton maar ook opbrengsten van 3 tot 3,5 ton.

Betere opbrengsten op betere gronden

In het laatste geval is sprake van een onderschrijding van het langjarige gemiddelde met een slordige 15 procent. Van de betere gronden kunnen wel betere opbrengsten komen, aldus de verwachting. Van de al gedorste bestanden liggen de oliegehaltes tussen de 39 en 40 procent, maar ook hier geldt dat bij op gewas van de betere gronden ook nog hoger kan uitpakken.

Tarweoogst onder meerjarig gemiddelde

In het zuidwesten is tevens een begin gemaakt met de tarweoogst. Hier worden hectareopbrengsten genoemd van 5 tot 7,4 ton. Dat is 15 tot 20 procent onder het meerjarig gemiddelde. In de noordelijker gelegen Rijngebieden wordt op zijn vroegst het aankomend weekend met de oogst van koolzaad en tarwe begonnen.

Wintergerst in Westen achter de rug

De wintergerstoogst is in het westen van Duitsland voor het overgrote deel achter de rug met als resultaat opbrengsten rond de 9 ton tot in gunstige gevallen 10 ton bij hectolitergewichten van 66 tot 67 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.