Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Geen marge door te hoge kostprijs peen

Emmeloord - De gemiddelde kostprijs van peen - teelt én bewaring - bedraagt in de eerste zes maanden van het jaar 14 cent, terwijl de opbrengst ervan 1 cent lager ligt (gemiddelde januari-juni 1997-2007). Dat blijkt uit een berekening van de toegerekende kosten van accountantsbureau Countus.

"De kostprijs zou bepalend moeten zijn voor de opbrengstprijs, maar in de praktijk is dat dus niet het geval", zei bedrijfsadviseur en peenteler Erik Arts hierover tijdens de Themadag Peen van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland in Emmeloord.

Arts pleitte er in eerste instantie voor om de ontwikkeling, positiebepaling en sterke en zwakke punten per individueel bedrijf goed in kaart te brengen. Daarna gaf hij een overzicht van de gemiddelde kostprijs van peen. De toegerekende kosten kwamen hierbij uit op €2.150 (zaaizaad: €1.100, kunstmest: €400, gewasbescherming: €450 en overige kosten: €200). Qua bewerkingskosten noteerde hij €2.300 (machinekosten: €500, arbeid: €600, werk door derden: €1.200). De bewaarkosten kwamen dan weer uit op respectievelijk €4.550 (eigen bewaring) of €5.250 (loonkoelen). Rente/pacht en algemene kosten tenslotte stonden voor €900 en €400 op de rol.

Ondanks de sombere realiteit -de kostprijs ligt in januari-juni hoger dan de opbrengstprijs en telers krijgen dus geen ondernemersvergoeding - was er toch een pluspunt. "De huidige af-landcontractprijs geeft wel een plus op de kostprijs. Het is dus van belang om hier heel goed naar te kijken", gaf Arts de akkerbouwers tot slot mee.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Quote: ''De kostprijs zou bepalend moeten zijn voor de opbrengstprijs, maar in de praktijk is dat dus niet het geval', zei bedrijfsadviseur en peenteler Erik Arts'.
  Bij welk product is dat wel het geval Erik ?
  Ja, 1 ding wee ik wel: Melk in Canada.

 • veldzicht

  Jan-zonderland,wie moet jou de kostprijs voor je peen betalen?
  helemaal niemand,die supers kijken hoe ze het zo goedkoop mogelijk kunnen krijgen en die kostprijs interreseert ze geen ene mallemoer.of zo als ik zo,n bobo van A.H.. hoorde zeggen, we zijn er niet om de boerenstand in stand te houden dan gaan ze maar naar hun eigen vakbond.het klingt hard maar zo is het wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.