Akkerbouw

Nieuws

RVO.nl: EU breekt record graanexport

Brussel – De EU gaat dit seizoen een record hoeveelheid graan exporteren. Dan moet de koers van de euro wel laag blijven en mag de Amerikaanse tarweprijs niet te ver zakken. Dat verwacht een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

RVO.nl heeft een overzicht gemaakt van de export en import van graan in de periode van 1 juli tot en met 17 februari. De EU exporteerde in deze periode 29,2 miljoen ton graan. Dat was 27,7 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen. Dat is een stijging van 5,3 procent.

Het leeuwendeel bestaat uit tarwe, namelijk 19,9 miljoen ton. Dat is een plusje van 3,4 procent ten opzichte van vorig seizoen. De tarwe-export bereikt een nieuw record, zegt de woordvoerder. "Ook de export van gerst loopt goed. Die staat nu op 5,9 miljoen ton. Dat is 20 procent meer dan dezelfde periode vorig seizoen. Vooral China vraagt veel gerst. Door de toegenomen welvaart wordt daar steeds meer bier gedronken."

In de laatste graanbalans gaat de Europese Commissie ervan uit dat de EU dit seizoen (dat loopt van 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2015) 42,3 miljoen ton graan exporteert. Dat was vorig seizoen 44,6 miljoen ton. De RVO.nl-woordvoerder verwacht dat de EU het exportrecord wel gaat verbreken. "Algerije en Egypte kochten deze week samen meer dan 600.000 ton tarwe in de EU. Maar de EU breekt het exportrecord alleen als de euro goedkoop blijft en als de Amerikaanse tarweprijs niet te ver zakt."

De EU importeerde dit seizoen tot en met 17 februari 9,8 miljoen ton graan. Dat is 7,4 procent minder dan vorig seizoen, zegt de woordvoerder van de rijksdienst. "Vooral de import van mais daalde en wel met 28 procent. Dat komt omdat de EU afgelopen seizoen veel mais oogstte. De tarwe-import stijgt met 63 procent naar 2 miljoen ton. Dat komt doordat Oekraïne 800.000 ton tarwe heffingsvrij mag invoeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.