Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Egypte ziet af van aankoop tarwe in VS

Caïro – Egypte koopt toch geen Amerikaanse tarwe. Het staatsinkoopbureau GASC vindt de tarwe uit de VS te duur en koopt liever in de EU.

Daardoor zakten woensdag de tarwenoteringen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

GASC kondigde dinsdag aan Amerikaanse tarwe te willen kopen. Egypte kreeg vorige week een goedkope lening van de VS van $100 miljoen (€88 miljoen). Dat zou een stimulans moeten zijn om Amerikaanse tarwe te kopen. Maar GASC vindt de prijzen te hoog, die de Amerikaanse exporteurs boden in de tender. Het goedkoopste Amerikaanse bod lag nog $60 (€53) per ton boven de gemiddelde prijs waarvoor GASC in de voorlaatste tender tarwe kocht in Frankrijk en Roemenië. De Europese exporteurs profiteren van de goedkope euro, de dure dollar en korte afstand van de EU naar Egypte.

Het annuleren van de order duwde de tarweprijs in Chicago omlaag. Ook in Parijs werd tarwe goedkoper, ondanks dat Egypte waarschijnlijk weer tarwe gaat kopen in het handelsblok. De tarweprijs in de EU heeft er last van dat CropEnergies deze week besloot om de productie van bioethanol in de Ensus-fabriek in het Britse Wilton tijdelijk te staken. Daar wordt jaarlijks 1 miljoen ton tarwe verwerkt tot ethanol. CropEnergies vindt de prijs van ethanol te laag. Handelaren vrezen dat de ethanolproducenten minder graan kopen voor hun fabrieken.

Eén reactie

  • ed12345

    En dat noemen de USA'ers geen subsidie nee hoor hoe kom je er bij????Vreemd he dat wij zo hardnekkig aan ons quotum system vast houden

Of registreer je om te kunnen reageren.