Akkerbouw

Nieuws

Afzet klei-aardappelen uit bewaring groeit

Lelystad – De markt vraagt meer klei-aardappelen uit de bewaring. Dat valt volgens aardappelafzetvereniging (AAV) Flevopool op te maken uit de prijsontwikkeling bij de contractprijzen voor fritesaardappelen.

De contractprijzen bij Flevopool voor Innovator lopen op tot €14,50 per 100 kilo voor levering in week 25 (eind juni). Voor de levering van Agria in die week betaalt Flevopool €15,50. Bij levering in week 13 (eind maart) liggen de prijzen op €12,63 voor Innovator en €13,63 voor Agria. Bij levering in week 1 (begin januari) liggen de contractprijzen bij Flevopool op €11,50 voor Innovator en €12,50 voor Agria.

De afzetvereniging introduceert dit seizoen een tonnenpool. Telers kunnen voor een vaste prijs de levering van 15 tot 40 ton aardappelen per hectare vastleggen. Flevopool verkoopt de meeleveraardappelen in een pool zonder voorverkoop. Volgens de vereniging heeft deze manier van verkopen van de overproductie boven het contract voordelen voor de teler. Bovendien hoeft de teler niet een contract af te sluiten met één enkele fabriek.

Flevopool introduceerde vorig jaar de Variopool. Telers kunnen in deze pool zelf bepalen in welke mate ze een prijsrisico willen lopen. Het Variopool systeem kent echter een maximum voor wat betreft het vast te leggen percentage voorverkoop. Om de telers meer flexibiliteit te geven, introduceert de afzetvereniging daarom de tonnenpool.

Flevopool is een initiatief van aardappeltelers, die in samenspraak met een commissionair klei-aardappelen uit de bewaring vermarkten. De telersvereniging heeft een breed scala aan afnemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.