Akkerbouw

Nieuws

Kenia wil aardappelen verwerken

Nyandarua – De regering van het district Nyandarua in Kenia gaat de veredeling van fritesaardappelen stimuleren. Gouverneur Daniel Waithaka wil uiteindelijk een eigen aardappelverwerkende industrie van de grond krijgen in zijn district, meldt het Keniase dagblad The Star.

De deelstaatregering is een samenwerkingsverband gestart met de Keniase aardappelraad en de Duitse organisatie voor internationale samenwerking (GTZ). De deelstaat importeert veel aardappelen uit Egypte. Volgens Waithaka zijn de aardappelen die in Kenia worden geteeld niet geschikt voor verwerking.

Kenia gaf begin 2014 negen Nederlandse aardappelrassen een teelttoelating. Dat betreft de rassen Sarpo Mira, Manitou, Saviola, Musica, Royal, Jelly, El Mundo, Faluka en Markies. De rassen komen van verschillende handelshuizen. Kenia sloot in 2013 een handelsakkoord met Nederland. Keniase importeurs mogen pootaardappelen in Nederland kopen en die leveren aan lokale boeren. De aardappel is het tweede voedingsgewas in Kenia; mais staat op de eerste plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.