Akkerbouw

Nieuws 24 reacties

Dramatisch begin aardappelseizoen

Doetinchem/Berlare - De aardappelprijs is gekelderd naar €1,50 per 100 kilo vroege fritesgeschikte aardappelen. Dit bleek uit de Belgapom-notering, die vrijdag daalde met €1,- ten opzichte van de week daarvoor.

Het is een ongekend lage prijs voor deze tijd van het jaar. Alleen in 2002 lag de vroege aardappelprijs nog lager met €1,43 per 100 kilo. Deze slechte start belooft weinig goeds voor de rest van het seizoen, al moeten de kilo's van de hoofdoogst nog groeien en moet er uiteindelijk ook nog gerooid worden.

De oorzaak van de extreem lage prijzen is vrij eenvoudig, aldus Romain Cools van Belgapom, de Belgische organisatie waarin handelaren en verwerkers verenigd zijn. "Het aanbod is vele malen groter dan de vraag. Vorig jaar was het omgekeerd en was de prijs aan het begin van het seizoen goed. Het is een illustratie van de extremen van de vrije markt." Veelbelovend is het echter niet. In andere jaren waarbij de prijs in augustus zeer laag lag, zoals 2002, 2004 en 2011, bereikte de prijs in dat jaar nooit meer de €6. Daarnaast verwacht Cools al over anderhalve week de eerste notering van Bintjes. "Dit zal nog meer druk op de prijzen geven," voorspelt hij.

Een Nederlandse notering van fritesaardappelen is er nog niet voor het nieuwe seizoen, maar een blik op Agriprins, het prijs-informatiesysteem van het Productschap Akkerbouw, toont dat verschillende partijen ook voor €1,50 verkocht zijn.

"Meeleveraardappels," aldus Meeuw de Bruijne van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). "Verder is er amper handel in het vrije segment. De industrie heeft genoeg aan contracten." Cools beaamt dit. "Circa 80 tot 90 procent van de vroege aardappels is gecontracteerd. Belgische bedrijven sluiten steeds meer contracten om zich in te dekken. Omdat de aardappels dit jaar vroeg zijn en de opbrengsten goed, hebben ze aan de vooraf gecontracteerde aardappelen voldoende."

Dit komt mede doordat er veel aardappelen gecontracteerd zijn dit jaar. Al aan het begin van het seizoen meldde Belgapom dat zij dit jaar niet alleen de vrije marktprijs zullen noteren, maar ook de contractprijs, omdat er zoveel contracten zijn afgesloten dat deze minstens zoveel over de markt zeggen. "Omdat de prijs aan het begin van seizoen 2013-2014 goed was, was er de verwachting dat de oude oogst het in 2014 ook nog goed zou doen. Daardoor zijn er veel vroege aardappels gepoot," vertelt De Bruijne. Daarnaast is het areaal consumptieaardappelen als totaal in Nederland dit jaar met 3,5 procent toegenomen. Hoewel her en der in Europa wel gekampt werd met wateroverlast, was dit een lokaal probleem. Globaal gezien waren de groeiomstandigheden prima dit jaar, wat de huidige prijzen extra pijnlijk maakt.

Wat dit voor de rest van het seizoen gaat beteken, daar durft nog niemand zich aan te wagen. "De vooruitzichten zijn niet direct positief te noemen," vreest De Bruijne. "Het is rampzalig als het seizoen op deze manier start, voor dergelijke prijzen kun je amper rooien. Maar het zegt nog niets over het verder verloop."

Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) sluit zich hierbij aan. "De race is nog niet gelopen. Maar telers moeten er rekening mee houden dat dit een minder seizoen wordt. Meestal zegt het begin van het seizoen wel iets over het verdere verloop, hoewel juist afgelopen jaar het tegendeel liet zien."

Wat de markt daarnaast kan maken of breken is of de export op gang komt. Maar vanwege de situatie met Oekraïne en Rusland is het maar de vraag of Rusland wel aan de markt zal komen. "Krapte van Rusland bracht in het verleden vaker de markt op gang," geeft Van der Heide aan. "Maar het is dit jaar moeilijk te voorspellen hoe dat gaat lopen." Mocht Rusland maatregelen nemen die de export vanuit Europese landen bemoeilijken, dan zou dit een dooddoener zijn voor de toch al moeizame handel dit jaar. Daarnaast zouden problemen met de oogst of het bewaren de huidige tendens nog kunnen veranderen. Het seizoen duurt nog lang, maar met zo'n extreem slecht begin zijn de verwachtingen niet hoog gespannen.

Laatste reacties

 • jan van den broek

  Maak van Doetinchem/Berlare een Fairtrade mogelijkheid.
  Het is toch te gek dat een aardappel boer 1.5 cent ontvangt voor 1 kg.

 • pinkeltje

  Fairtrade bestaat niet. Is allemaal geleuter van de kleuterschool. Het zijn gewoon de wetten van vraag en aanbod. Voor aardappeltelers is het probleem nog steeds goed op te lossen. Gewoon allemaal deze week 20 procent van de aardappelen spuiten met Round Up. Kost niet veel maar levert veel op. Gaan we niet doen natuurlijk, georganiseerd als we zijn. Nou, dan niet janken dat je maar 1,5 cent voor je piepers krijgt.

 • juur

  Dan maar naar de zetmeel industrie .

 • wbrooymans

  direct 20% in het voer of naar de vergister. zelfde met de uien. dat haalt de druk van de markt en blijft er nog kans voor een goede uitgangspositie deze winter.

 • gjcamps

  Leuke ideen maar mag zoiets wel van Brussel? Als boeren samen iets zouden doen voor een betere prijs te krijgen is dat toch kartelvorming. Krijg je straks 8 cent en kun je 10 cent boete betalen.

 • bert bert

  Maar boeren rooien toch .rooier stortbak en transport is duurder als ze krijgen ,en toch rooien de slimme boeren ;hobby kost geld en hier is de hobby traktor rijden

 • marc47

  1 kg aardappelen van 1.50ct= 2fritjes van 400.0.ct. Hier zit handel in

 • pinkeltje

  Je bent als boer niet verplicht om je aardappelen te rooien. Daar heeft Brussel niks mee te maken. En dood spuiten mag je ze ook. Daar is ook geen toestemming van Brussel voor nodig. Het wordt alleen anders wanneer je het op georganiseerde wijze gaat doen. Zie de boetes die de telers van eerstejaars plantuien opgelegd hebben gekregen. Maar of het georganiseerd wordt of niet, boeren gaan toch gewoon lekker leveren voor 1,5 cent. Met allerlei excuses die er niet toe doen, maar zo werkt het in de landbouw. En de een zijn dood is de ander zijn brood. De prijs van de patat zal nog niet meteen drastisch omlaag gaan dus er zal wel ergens in de keten iemand beter van worden. Maar ook daar hoeven we ons niet druk om te maken want het omgekeerde kan ook zomaar een keer gebeuren.

 • massy

  Er zijn nog wel wat varkenshouders die aardappelen willen met 10 euro per ton bij betalen als akkerbouwer want dat werd van de varkensboeren ook verwacht voor een ton mest en dat al jaren lang dus aardappelboeren succes .

 • xw

  zo zie je maar. Iedereen leeft intens mee met de aardappelboeren.
  Hier zijn boeren die hebben nog noooit aardappels geteeld. Hebben dit jaar ook maar eens een bundertje of 10 gezet. Zal op andere plaatsen niet anders zijn. Het blijft werk voor gokkers. Nog een geluk dat er nog mensen zoals massy zijn. Het kost niet veel om er vanaf te komen. @massy geldt dit aanbod ook voor uien?

 • piethermus1

  is zo'n massy nou een typsche varkensboer? hebben die ook altijd zo'n hufterachtige grote bek? ik mag toch hopen van niet! want dat zou het imago van de varkensboeren, ook binnen andere sectoren van de landbouw geen goed doen....

 • piethermus1

  u snapt hopelijk mijn sarcasme wel... althans dat mag ik toch hopen (maar let wel op de serieuze sneer, die tussen de regels door te lezen is)

 • zon

  Serieuze sneer of niet,maar er zit wel een kern van waarheid in wat #9 zegt.

 • melkveehouder .

  'Dit komt mede doordat er veel aardappelen gecontracteerd zijn dit jaar. Al aan het begin van het seizoen meldde Belgapom dat zij dit jaar niet alleen de vrije marktprijs zullen noteren, maar ook de contractprijs, omdat er zoveel contracten zijn afgesloten dat deze minstens zoveel over de markt zeggen.'
  Kijk, omdat 'contracten in de aardappelen inmiddels zoveel over de markt zeggen' moeten we in de melkveehouderij niet gaan werken met melkcontracten, zoals bv. van DCA. Dat lijkt op korte termijn even leuk, maar op de lange termijn bepalen de handelaren onze melkprijs en niet de markt. Precies zoals dat met de (contract)aardappelen gebeurt. Je mag aan kostprijs produceren, en zij verkopen met vette winst je product. Geen risico lopen, en genoegen nemen met een boterham zonder beleg!! Ondernemerschap wordt beloond als je risico's kunt en wilt lopen. Als je die ondernemersrisico's wilt afschuiven, dan schuif je ook de winst van je af. En als je de risico's van prijsfluctuaties niet meer durft of kunt te lopen, dan zegt dat iets over de ondernemersmentaliteit of de rentabiliteit/solvabiliteit van je bedrijf. Ik weet ook wel dat bepaalde hoogleraren mijn mening niet delen, maar het enkel leveren op basis van contracten is de bijl aan de wortel van het ondernemerschap.

 • John*

  @melkveehouder, helemaal met je visie eens. risico = winst en wil je winst maken dan zal je risico moeten lopen. Anders kan je net zo goed voor de baas gaan werken.

 • piethermus1

  allemaal leuk en aardig... welke ondernemer wist aan het begin van het jaar, gedurende een jaar of 20 a 25, wat hij aan het eind van het jaar bruto binnen zou krijgen? juist ten tijde van de superheffing vanaf ca 1985 de melkveehouderij... (wat is dan het verschil met een gewone werknemer die met zijn trommeltje op de fiets naar de fabriek reed of naar kantoor?) als er een sector niet wist wat ondernemerschap was , behalve via de kostprijs, dan was dat wel de melkveehouderij (in die jaren... ik heb nog nooit een aardappelcontract ondertekend als akkerbouwer, heb altijd vrij geteeld, dus van een melkveehouder hoef ik niet te horen wat ondernemersrisico is....

 • melkveehouder .

  Het staat eenieder vrij om wat van een ander aan te nemen, volgens mij ben je nooit te oud om te leren. Overigens was mijn opmerking meer bedoeld voor mijn collegae in de melkveehouderij, waarbij ik (na beïndiging van het quoturmtijdperk) de prijsvorming aardappelteelt als treffend voorbeeld heb willen noemen waar wij voor moeten waken. Jammer mijn opmerking in de verkeerde context plaatst en liever op de man wilt spelen om je eigen ondernemerschap voor het voetlicht te brengen. Het is goed dat je trots bent op je eigen kunnen, maar het ligt toch allemaal wat genuanceerder dan jeschetst. Dat jij als akkerbouwer nog nooit een aardappelcontract hebt getekend terwijl 80 tot 90 procent van jouw collega's dat wel (moet) doen, geeft meteen jouw (financiële) uitzonderingspositie aan. Grappig genoeg geef je hiermee tevens aan dat je het eigenlijk wel eens bent met mijn visie. Mijn dank hiervoor!

 • hww

  De titel heeft enkele stemmings makende elementen in zich. 2012 & 2013 worden als (zeer) goede aardappel jaren omschreven, uitzonderingen daargelaten. 2014 laat tekenen zien dat het een minder jaar kan gaan worden. Enkel op basis van 1 jaar iets gaan zeggen is wat magertjes, om een rendement te kunnen bepalen zijn meerdere jaren nodig.

  Uiteraard is het vervelend dat 2014 een mager begin laat zien, maar dames en heren als het areaal uitgebreid wordt bij een nagenoeg gelijkblijvende vraag dan hoef je geen spreekwoordelijke achterkant van een sigarendoosje te hebben om dit te zien aankomen. Zelfde theorie gaat op voor kippen/zuivel/varkens etc etc. Even de economieboeken induiken en de varkenscyclus opzoeken.

 • piethermus1

  OK! Melkveehouder! Helder! Ik heb je nu goed begrepen. Mocht ik je je voor je gevoel te veel geschoffeerd hebben dan hierbij mijn excuses hiervoor.

 • melkveehouder .

  @piethermus1. Je reactie was voor mij inderdaad niet prettig om te lezen, maar is alweer weggepoetst door je sportieve reactie. Excuses aanvaard.

 • koestal

  ja ,die patatfabriek van farmfrites in Rusland gaat ook niet door,toch jammer

 • bert bert

  Mooi boerkes 10 euro de ton..als geld op is stop ik ook vanzelf.
  Maar hopelijk komt 1998 terug ,bijna verzuipen en gered worden of wel financieel verzuipen

 • mientje

  Mij hoor je niet klagen hoor, we hebben een paar geweldige jaren gehad met goede opbrengsten en prijzen!! Nu ff een keer wat minder dit jaar een iedereen begint gelijk te klagen, het zat er aan te komen eej. Als je geen gekke dingen hebt gedaan kun je zo een jaar makkelijk een keer hebben.

 • JeuAbsil

  @#23. Precies, juist door deze jaren is er dit jaar weer een groter areaal gepoot, en zijn de hectare opbrengsten waarschijnlijk ook bovengemiddeld. Een simpele rekensom zegt dan, dat er gewoon veel te veel aanbod is. Boeren die de laatste twee jaren hebben uitgebreid naar aanleiding van de goede aardappelprijzen hebben gewoon hun eigen ruiten ingegooid. Met deze boeren heb ik geen medelijden.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.