Akkerbouw

Nieuws 850 x bekeken

Campagne Avebe begint op 18 augustus

Veendam - De zetmeelaardappelcampagne van coöperatie Avebe begint op 18 augustus. Dat is in lijn met andere jaren. Kwaliteit en volume lijken goed, meldt de verwerker.

De fabriek in Gasselternijveen wordt als eerste opgestart. Daarna volgen ook de fabrieken in Ter Apelkanaal en in het Duitse Lüchow en Dallmin. In deze fabrieken wordt aardappelzetmeel en –eiwit gewonnen uit de aardappelen van de aangesloten leden.

De eerste indruk van Avebe is dat de kwaliteit van de aardappelen gemiddeld genomen goed is, evenals het zetmeelpercentage en –volume. De verschillen zijn echter groot. In een deel van het Avebe werkgebied hebben telers te kampen gehad met extreme neerslag. Dit heeft daar geleid tot een achterstand van het gewas of soms zelfs helemaal geen oogst.

Daarnaast hebben de aardappelplanten op een aantal percelen te maken gehad met een verhoogde ziektedruk en is het voor telers een uitdaging om hun gewassen gezond te houden.

Over het totaal te verwerken volume kan Avebe nog geen uitspraak doen. De maanden augustus en september zijn nog van grote invloed op de totale oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.