Akkerbouw

Nieuws

Aardappelexport in mei hersteld

Den Haag – De export van consumptieaardappelen is in mei gegroeid ten opzichte van de voorgaande maanden en met 92.000 ton weer bijna even groot geweest als in januari. Er is 30 procent meer uitgevoerd dan in april, vooral Duitsland nam veel aardappelen af in mei: 23.000 ton. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

In vergelijking met mei vorig jaar was de uitvoer niettemin minder, bijna 20.000 ton. Tot en met mei is er een hoeveelheid van bijna 752.000 ton uitgevoerd. De uitvoer van aardappelen is dit aardappeljaar structureel minder geweest dan in 2012/'13, over de periode juli tot en met mei in totaal 176.000 ton. Dat is voor het overgrote deel (143.000 ton) toe te schrijven aan de vorig seizoen zo enorme export van aardappelen naar het Verenigd Koninkrijk.

De import van consumptieaardappelen beliep in mei 63.700 ton. Dat is iets onder het mei-gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen. Het seizoentotaal van de import tot en met mei is met 844.000 ton het grootste sinds 2007.

Of registreer je om te kunnen reageren.