Akkerbouw

Nieuws 5177 x bekeken 13 reacties

'Glyfosaat-resistent onkruid woekert zeer snel'

Fayetteville – Glyfosaat-resistent onkruid kan zeer grote schade toebrengen aan akkerbouwgewassen. Binnen drie jaar kan het de teelt van een gewas onmogelijk maken, concludeert de Amerikaanse University of Arkansas.

Onderzoekers van de universiteit hebben een test gedaan met zaad van glyfosaat-resistent onkruid (Palmer amaranth). Ze hebben in het midden van een gebied van 2,5 vierkante kilometer 20.000 zaden gelegd in een perceel met transgene katoen. In het onderzoeksgebied werd alleen een onkruidbestrijding uitgevoerd met een glyfosaat-houdend middel. Er werd niet geschoffeld.

De transgene amarant had zich na één groeiseizoen 114 meter verspreid. In het tweede jaar dook het onkruid op in 20 procent van het onderzoeksgebied. In het derde jaar was op veel plekken de teelt van katoen niet meer mogelijk, omdat de velden overwoekerd waren met amarant. Het onderzoeksrapport staat op de website van het tijdschrift Weed Science.

Het onkruid amarant komt veel voor in het zuiden van de VS, en ook in Europa, Rusland en Australië. De gevolgen van resistent onkruid kunnen zeer groot zijn, schrijven de onderzoekers in het rapport. "Die 20.000 zaden vormen maar 2 procent van het totale aantal zaden dat één amarantplant jaarlijks kan produceren. Veel boerderijen zijn helemaal ondergelopen door resistent geworden amarant."

Het Amerikaanse chemieconcern Dow AgroSciences meldde begin deze maand dat 86 procent van de akkerbouwers in het zuiden van de VS en 61 procent in de Midwest last hebben van moeilijk te bestrijden onkruiden in mais, sojabonen en katoen.

Laatste reacties

 • Greenpeace

  Lees meer in 'RoundupReady gewassen in Europa: slecht nieuws voor boeren': http://www.greenpeace.nl/Global/nederland/2012/publicaties/GP_Benbrook_NL_def.pdf

 • aqwzsx12

  dat belooft.
  en smaakt die amaranth goed, er zit toch olie in.
  heb er ook al, daar staat giga veel zaad aan, komt zeer laat op, want heeft behoorlijk warmte nodig.
  met de klimaatopwarming wordt het een foute boel, ferme prijsverhoging voor de boer zijn aan de orde.

 • geen boer

  die amaranth bestaat altijd al; de eigenschap dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn die kruisbestuiven maakt dat ie zich altijd al razendsnel genetisch kon aanpassen aan veranderende omstandigheden.
  Het heeft zich dus op natuurlijke wijze aangepast aan z'n omgeving, in casu de gangbare teeltmethode. Niks nieuws en heeft op zich niks met genetische modificatie te maken. #1 lijkt dat een beetje te willen suggereren.
  Vervelend is het wel natuurlijk, heel vervelend.

 • maatje 1904

  minder productie betekent meer opbrengst van minder kilos

 • Wim Claessens

  Leuk zo'n proef en wie zorgt ervoor dat dit onkruid weer verdwijnt. Het is toch al lang bekend dat je na een bespuiting de resistente onkruiden handmatig of mechanisch moet verwijderen om vermeerdering te voorkomen. Dat geldt voor alle gewassen, ook hier in Europa komen resistente onkruiden voor maar door vruchtwisseling worden deze meestal wel in toom gehouden. Het probleem van genetische modificatie is de monocultuur wat betreft de genetica, ze zijn allemaal resistent tegen hetzelfde middel en dat zorgt voor problemen.

 • B.L. Tijdens

  Reactie op de vorige inbreng:
  Natuurlijk heeft het wel met genetische modificatie te maken. Zogenaamde RoundupReady gewassen zijn genetisch zo veranderd dat ze niet dood gaan van glyfosaat. Er wordt vervolgens veel glyfosaat gespoten om de onkruiden te bestrijden. Door steeds weer hetzelfde middel te gebruiken wordt het onkruid resistent, de wal keert het schip. Dit was natuurlijk te voorzien, het is onbegrijpelijk dat men op deze manier wil/mag werken. Het zorgt ook nog eens voor een hoop glyfosaat in milieu en producten, alsmede voor imagoschade aan de sector. Ik ben zelf akkerbouwer en van mening dat het spuiten van gewassen tegen ziekte en onkruid noodzakelijk is om de wereld te kunnen voeden. Maar dit dient op verantwoorde wijze te gebeuren. Het zeer stringente Nederlandse toelatingsbeleid voor middelen is overigens weer het andere uiterste. Het is niet 'Europees' en zorgt voor concurrentievervalsing dat mijn Duitse collega's 2 km verderop veel meer middelen tot hun beschikking hebben dan ik. Gelijke monniken, gelijke kappen!

 • farmerbn

  Als je vele jaren achter elkaar hetzelfde gewas teelt ,komen er resistente onkruiden voor. Dat is ook zo bij GMO gewassen. Oplossing: vruchtwisseling en afwisselen met andere spuitmiddelen. GMO of niet het maakt niets uit. Monsanto moet eigenlijk weer een andere herbicide uitvinden en via nieuwe GMO-gewassen kunnen ze weer een hele tijd verder.

 • marc47

  Turbo middel; je zaait katoen en na een bespuiting staan er aardappelen (zie foto)

 • agro1

  marc...., je weet toch dat dit de site is van boerderij, niet van boeren, tuurlijk wordt er gewoon door een of andere werkstudent uit W. een fotootje bij geplakt. ciolos boppe!!

 • WesthoffBert

  Heeft niets met resistentie te maken; glyfosaat heeft nog nooit 100% tegen Amaranthus gewerkt. Net als bijvoorbeeld bastaardwederik, brandnetels, beklierd wilgenroosje etc. Af en toe afwisselen met glufosinaat doet vaak wonderen! is in de USA ook als GMO te krijgen, alleen middel is minder goedkoop....... In NL ook last met dergelijke onkruiden in gewassen waar men alleen voor-opkomst met glyfosaat spuit. Wederom; afwisselen & combineren van middelen dus. Gaat ook op voor alle andere teelten.

 • colorgrower

  Valse alarmbel. Glyphosate is echt niet de enigste herbicide. Met granen, pre-emergency herbiciden en 2-4D type herbiciden kunnen echt korte metten gemaakt worden met amaranthus. Wat echt alarmerend is zijn de schattingen dat amaranthus tussen de 500000 tot 1000000 zaden per plant kan produceren die weer zo een 25 jaren kunnen kiemen.

 • ed12345

  Colorgrower u heft helemaal gelijk vooral het laatste noodzaakt een goede controle .Voor veel staten in de USA is de graanteeld minder rendabel dan b.v. soya ,katoen,of mais met als gevolg dat ,als er dan toch een eenling graan teelt het moeilijk te verkopen is.Een paar honderd of zelfs een paar duizend ton van iets waar de infra structuur niet op berekend is zit niemand op te wachten

 • ikkethuis

  vruchtwisseling zal altijd het beste zijn, voor allerlei ziektes de baas te blijven, maar ook om het onkruid dat je in een bepaald gewas of tijdstip niet aan kan. Het probleem is dat er maar een paar gewassen rendabel zijn, er moesten meer graanachtige gewassen meer opbrengen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.