AkkerbouwNieuws

‘Glyfosaat-resistent onkruid woekert zeer snel’

Fayetteville – Glyfosaat-resistent onkruid kan zeer grote schade toebrengen aan akkerbouwgewassen. Binnen drie jaar kan het de teelt van een gewas onmogelijk maken, concludeert de Amerikaanse University of Arkansas.

Onderzoekers van de universiteit hebben een test gedaan met zaad van glyfosaat-resistent onkruid (Palmer amaranth). Ze hebben in het midden van een gebied van 2,5 vierkante kilometer 20.000 zaden gelegd in een perceel met transgene katoen. In het onderzoeksgebied werd alleen een onkruidbestrijding uitgevoerd met een glyfosaat-houdend middel. Er werd niet geschoffeld.

De transgene amarant had zich na één groeiseizoen 114 meter verspreid. In het tweede jaar dook het onkruid op in 20 procent van het onderzoeksgebied. In het derde jaar was op veel plekken de teelt van katoen niet meer mogelijk, omdat de velden overwoekerd waren met amarant. Het onderzoeksrapport staat op de website van het tijdschrift Weed Science.

Het onkruid amarant komt veel voor in het zuiden van de VS, en ook in Europa, Rusland en Australië. De gevolgen van resistent onkruid kunnen zeer groot zijn, schrijven de onderzoekers in het rapport. “Die 20.000 zaden vormen maar 2 procent van het totale aantal zaden dat één amarantplant jaarlijks kan produceren. Veel boerderijen zijn helemaal ondergelopen door resistent geworden amarant.”

Het Amerikaanse chemieconcern Dow AgroSciences meldde begin deze maand dat 86 procent van de akkerbouwers in het zuiden van de VS en 61 procent in de Midwest last hebben van moeilijk te bestrijden onkruiden in mais, sojabonen en katoen.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin