Akkerbouw

Nieuws 1256 x bekeken 1 reactie

Internationale tarwenoteringen dalen

Den Haag – De tarwenoteringen dalen op de internationale markten, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in het weekbericht granen.

De daling komt onder andere door recente neerslag in de Verenigde Staten, winstnemingen door speculanten en de hoop op een mogelijke politieke oplossing van het conflict in het Zwarte Zeegebied.

Het International Grains Council (IGC) verwacht voor het seizoen 2014-2015 een graanoogst van 1.949 miljoen ton (1.967 miljoen ton voor het seizoen 2013-2014) bij een stijging van de consumptie met 21 miljoen ton tot 1.935 miljoen ton.

De tarweoogstprognose is 700 miljoen ton (709 miljoen ton dit seizoen) bij een maïsoogst van 961 miljoen ton (959 miljoen ton dit seizoen).

Dit zijn ramingen met een slag om de arm, omdat een aanzienlijk deel van het graan nog moet worden gezaaid.

De tarweoogstprognose van het IGC voor 2013-2014 is ten opzichte van de februari-prognose positief bijgesteld met 1 miljoen ton naar 709 miljoen ton. Ook het verbruik werd door IGC positief aangepast met 1 miljoen ton naar 692 miljoen ton. Hierdoor is de theoretische voorraad op 30 juni aanstaande op 190 miljoen ton (17 miljoen ton meer dan vorig jaar).

Van die 190 miljoen ton ligt 55,7 miljoen ton opgeslagen in China, 20,6 miljoen ton in India, 15,7 miljoen ton in de Verenigde Staten,11,3 miljoen ton in de Europese Unie en 11,2 miljoen ton in Canada.

De gerstnoteringen stijgen door onder meer een toenemende vraag vanuit China en de landen in het Midden-Oosten. De maïsnoteringen herstellen fors op de internationale markten door veel vraag in combinatie met minder gunstige oogstvooruitzichten voor de Verenigde Staten en Argentinië.

Eén reactie

  • ed12345

    De europese John Deere op de foto kan het dit jaar wel eens druk krijgen ,daarintegen de noordamerikaanse John Deere's zullen het dit jaar wat rustiger krijgen ,Hier in oost Canada ligt de sneeuw nog op het veld

Of registreer je om te kunnen reageren.