Akkerbouw

Nieuws

Export tarwe vanuit EU verschuift naar Oosten

Brussel – De EU exporteert dit seizoen een recordhoeveelheid tarwe. De Oost-Europese landen nemen een steeds groter deel van de export voor hun rekening. Dat gaat ten koste van het Franse en Duitse aandeel.

De EU exporteerde van juli tot en met december 2013 (de eerste helft van seizoen 2013/2014) totaal 14,6 miljoen ton tarwe, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Dat is een record. Van 2008 tot en met 2012 lag de tarwe-export in de eerste helft van het seizoen gemiddeld op 8,2 miljoen ton.

De export vindt steeds meer plaats vanuit de Oost-Europese lidstaten. Frankrijk is nog steeds de grootste exporteur. In de eerste helft van dit seizoen nam Frankrijk 38 procent voor haar rekening. Dat was veel meer. Van 2008 tot en met 2012 was 65 procent van de exporttarwe van Franse herkomst. Ook Duitsland moet een veer laten. Het Duitse aandeel zakte van 20 naar 17 procent.

Roemenië heeft zich naar de voorgrond gedrongen. Van 2008 tot en met 2012 (eerste helft van de seizoenen) kwam 4 procent van de exporttarwe uit Roemenië. Dit seizoen is dat 21 procent. Bulgarije neemt nu 5 procent voor haar rekening en valt in de periode 2008-2012 onder overige landen, vanwege het kleine aandeel. Dat geldt ook voor Litouwen (huidig aandeel 7 procent), Polen (4 procent) en Letland (4 procent).

In tegenstelling tot de herkomst is de bestemming van de Europese tarwe weinig veranderd, meldt de Commissie. Algerije blijft de grootste afnemer van Europese tarwe. Van alle exporttarwe is in de eerste helft van dit seizoen 57 procent verkocht aan landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat was 61 procent in de periode 2008 tot en met 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.