Akkerbouw

Nieuws 1023 x bekeken 6 reacties

'Duitse graanoogst licht bovengemiddeld'

Berlijn - De graanoogst in Duitsland valt dit jaar licht bovengemiddeld uit. Zo luidt de eerste prognose van het Deutsche Raiffeisenverband (DRV).

De federatie van het landbouwcoöperatieve bedrijfsleven voorziet in dit vroege stadium van het seizoen een volume van 47 miljoen ton, waarvan 24,6 miljoen ton tarwe en krap 8,5 miljoen ton wintergerst. Dat is in beide gevallen wel ietsje minder dan vorig jaar, ondanks het feit dat er wat meer is ingezaaid. Voor wat betreft de zomergerstteelt verwacht DRV een flinke uitbreiding van het areaal met 10 procent naar een slordige 400.000 hectare. Dat zou dan in een oogst van 2,1 miljoen ton resulteren. Door het zachte weer van de afgelopen winter loopt het groeiseizoen zo'n drie tot vier weken voor op normaal, aldus DRV, dat tot en met augustus de prognose maandelijks zal actualiseren.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Ondank het feit dat er wat meer is gezaaid toch wat minder opbrengst. Wederom heel knap dat ze dat in de eerste week van maart al weten. Vraag een, weten ze in Duitsland dan nu al zo precies hoe groot de arealen zijn? Vraag twee, weten ze dan ook al precies wat voor weer het in 2014 wordt? Vraag drie, wanneer houdt dat gezever over opbrengstverwachtingen wanneer de winter nog maar krap aan voorbij is eens op?

 • info36

  Pinkeltje, ben ik helemaal mee eens. Ik wordt er kotsmisselijk van.

 • geert150

  idd

 • maxisprint

  wat is er toch veel verborgen werkeloosheid bij de bureauzitters

 • joannes

  Natuurlijk is voorspellen van een oogst moeilijk, maar moet je het daarom nalaten? Ik denk van niet, er zijn teveel interesses en belangen voor een oogst. Een voorspelling moet je gebruiken voor je belangen, en die verschillen. De akkerbouwer heeft een goede opbrengst en een goede prijs nodig, de veehouder heeft liever alleen de goede opbrengst en een betaalbare prijs, enz.... zo heeft iedereen een eigenbelang. Wanneer je naar de afgelopen 2 jaar kijkt, had je duidelijk je voordeel kunnen doen met voorspellingen. In 2012 was er de droogte met de slechte oogst in de US waarin de prijzen behoorlijk stegen en in 2013, de reactie hierop, met een groter areaal en een redelijk goede oogst met lagere prijzen. De akkerbouwers hadden met de termijnmarkt informatie in augustus 2012 moeten verkopen en in 2013 een belangrijk deel in januari om de hoogste prijs te ontvangen. http://futures.tradingcharts.com/chart/CN/M Voor de veehouders gelden natuurlijk andere koop of verzekermomenten. Door de areaal en groei statestiek bij te houden en te vergelijken had je dit kunnen inschatten. Zonder statestiek blijf je afhankelijk van wat je uiteindelijk bij de handel kan of moet afrekenen.

 • alco1

  Ik denk hierbij aan het maken van een beweidingsplan. Ook daarbij weet je niet hoe het jaar qua grasgroei zal verlopen. Maar je moet wel een plan hebben, dan is bijsturen veel gemakkelijker.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.